BON/BEOGRAD – Nemačka vlada uvodi nove mere i nova pravila u borbi protiv koronavirusa radi uspešnije zaštite od novog talasa infekcija tokom jeseni i zime, a najavljuje se i izlazak na tržište četiri nove vakcine, piše danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).Planom je predviđeno postepeno uvođenje mera, u zavisnosti od situacije u zemlji, a mere će važiti od 1. oktobra ove godine do 7. aprila 2023. – i to bez obzira na incidenciju.

U toj grupi mera je nošenje FFP2-maski u vazdušnom saobraćaju, u brzim vozovima, odnosno obavezno testiranje pre ulaska u bolnice i slične ustanove – osim ako se neko vakcinisao ili je preboleo koronu.

U slučaju pogoršanja situacije na snagu stupaju nove mere. Savezne pokrajine mogu da uvedu obavezu nošenja FFP2-maski u javnim institucijama, odnosno u restoranima, kulturnim ustanovama ili tamo gde se ljudi okupljaju tokom slobodnog vremena. Preduslov za uvođenje tih mera je odluka nadležnog parlamenta.

Nova pravila bi Bundestag mogao usvojiti početkom septembra. Bundesrat (Gornji dom) bi o njima glasao 16. septembra, kako bi nova pravila stupila na snagu pre nego što aktuelna isteknu.

Za sada nije jasno hoće li pokrajine podržati vladin koncept. Iz savezne vlade se može čuti kako do sada nema prigovora na račun planiranog paketa mera.

Navodno će obaveza nošenja maske – ako bude uvedena za škole – važiti samo od petog razreda.

Cilj savezne vlade je da zemlja narednu pandemijsku zimu “pregura” bez novog lokdauna i zabrane izlaska građana na ulice. “Umesto toga mi se fokusiramo na mere koje su delotvorne i istovremeno prihvatljive. Zatvaranje škola više ne smatramo primerenim potezom”, ;kaže nemački ministar pravosuđa Marko Bušman. ;

Ministar zdravstva Karl Lauterbah je dodao da tokom zime računa s “relativno teškim stanjem” zbog visokozarazne varijante koronavirusa. “Čini se relativno izvesnim da ćemo se tokom jeseni boriti s jednom mutacijom omikrona. ; Imaćemo jako puno slučajeva, ali neće imati tako smrtonosne ishode kao kod delta-varijante”, naglasio je ministar zdravstva. ;

Lauterbah je rekao da uskoro očekuje četiri nove vakcine koje bi najranije 9. septembra mogle da dobiju “zeleno svetlo” nadležnih institucija. Nove vakcine bile bi efikasnije i u zaštiti građana od infekcije, a ne samo u sprečavanju težih oblika bolesti.

A tu je i Pakslovid, lek koji znatno smanjuje stopu smrtnosti od koronavirusa. ;”Ukupno gledajući, mi smo sada u puno boljoj situaciji nego prošle jeseni”, rekao je Lauterbah.

Zeleni tvrde da se radi o kompromisu koji je temelj dobre pripreme za jesen i zimu. Postupak koji predviđa postepeno uvođenje mera omogućava pravnu sigurnost, a pokrajinama nudi i mogućnost za prikladnu reakciju na razvoj situacije. Osim toga vodi računa i o temeljnim slobodama, komentarisali su u ime Poslaničkog kluba Stranke zelenih u Bundestagu Marija Klajn-Šmajnk i Konstantin fon Noc.

Iz privrede stiže prva pozitivna reakcija na račun vladinih mera. Trgovina i hotelijerstvo neće više biti pogođeni paušalnim i oštrim merama, saopšteno je iz Udruženja ZIA koje okuplja firme iz oblasti poslovanja sa nekretninama. U saopštenju se dodaje da će “to spasti desetine hiljada radnih mesta i bezbroj preduzeća u Nemačkoj”.

indeksonline.rs/Beta