BEOGRAD – U Skupštini Crne Gore u toku pauza je pauza u raspravi o nepoverenju Vladi Dritana Abazovića, a dosadašnja debata nije dovela do razjašnjenja dileme o ishodu glasanja.

Ni posle višesatne rasprave nema jasnog izjašnjenja svih poslaničkih klubova o tome kako će glasati o inicijativi Demokratske partije socijalista (DPS), uključujući i ukupno 36 poslanika koji su tražili smenu Vlade nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Za pad Vlade potrebno je da glasa 41 od 81 poslanika Skupštine.

U oštroj polemičkoj atmoferi koju karakteriše nepoverenje među političkim akterima, premijer Dritan Abazović je u više navrata saopštio da inicijativa za smenu Vlade nema veze sa Temeljnim ugovorom i evropskim integracijama, kako su to inicijatori predstavili, već sa pokušajima da se spreči borba protiv organizovanog kriminala.

“Pašće vlada Dritana Abazovića, ali će se makar izneti činjenice koje treba da zapamtite, jer će vam valjati, a to je da organizovani kriminal, narko kartel i šverceri cigareta komanduju ovom zemljom već 30 godina”, kazao je Abazović obraćajući se građanima i najavio da će tokom današnje rasprave razotkriti brojne detalje.

Ubrzo je nakon toga izneo tvrdnje da je pozadina inicijative o smeni Vlade zaplena cigareta u Luci Bar, u maju ove godine, koja “ima veze” sa građevinskom kompanijom Bemaks.

“Sve ovo nastaje zato što postoji samo jedan problem, a on se zove zaplena cigareta u Luci Bar, iz maja meseca. Ona je pokrenula priču o tome da se sruši Abazović. Jer on nije premijer koji će da bude dva meseca duže u fotelji da bi pravio takve vrste kompromisa. Zaplena ima veze s građevinskom kompanijom Bemaks”, kazao je Abazović pozivajući specijalnog tužioca da proveri ove navode.

On je ocenio da je zbog zaplene cigareta i akcije policije “piramida pala”, a da DPS posle toga “iz rukava izvlači” Temeljni ugovor sa SPC, kao razlog za smenu vlade.

Abazović je ocenio da od tada kreće akcija “destabilizacije države” i da Demokratska partija socijalista (DPS) “gura Crnu Goru u velike probleme”.

DPS, sa ukupno 36 poslanika, negirao je ove Abazovićeve tvrdnje pripisujući njegove reči “nervozi zbog pada Vlade”.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je u ime predlagača inicijative za smenu Vlade ocenio da Abazović nije uspeo da deblokira proces evropskih integracija, već je “nametnuo” teme oko kojih ne postoji društveni i politički konsenzus, aludirajući na Temeljni ugovor sa SPC.

Živković je okarakterisao Abazovića kao “nelegitimnog premijera”, koji “umesto ostavke pokušava da neprincipijelno relativizuje neke stare većine”.

“Moraćemo imati izbore na kojima će biti izabrana stabilna vlada. Nemamo vremena za novi politički eskperiment. Prostora za igranje demokratijom više nema… Vlada je izgubila poverenje, jer se nije ozbiljno pozabavila ni ekonomskom stabilnošću ni problemima u bezbednosnom sektoru”.

Iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF), koji je do aprila i pada Vlade bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, bio sa Abazovićevom partijom deo vlasti, pozvao je tokom sednice na dogovor partija “pobednica” parlamentarnih izbora 2020.

Iz Abazovićeve URE je odgovoreno da je razgovor o rekonstrukciji Vlade moguć samo u slučaju da Skupština ne izglasa poverenje Abazovićevoj vladi.

“Većina koja izglasa nepoverenje, treba da sastavi novu Vladu ili da povedede Crnu Goru u nove izbore”, bio je odgovor poslanika URE Miloša Konatara.

Inicijatori smene Vlade nemaju većinu za pad Abazovićevog kabineta, pa bi odluka o njenoj sudbini mogla da zavisi od stava Demokrata, bivšeg predsednika Skupštine Alekse Bečića.

Bečićeva stranka ima devet poslanika i odluku o inicijativi je najavila nakon rasprave.

“Naša odluka nije ni protiv koga, već za građane Crne Gore i Crnu Goru… Ovo je odluka o odbrani narodne odluke od 30. avgusta 2020. godine. Ovo je odluka između fotelja i naroda, a mi uvek biramo narod”, kazao je tokom rasprave šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović.

indeksonline.rs/Beta