PODGORICA – Skupština Crne Gore počela je danas raspravu o nepoverenju Vladi Dritana Abazovića sa neizvesnim ishodom glasanja, koji će odrediti tok današnje sednice.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je u ime predlačaga inicijative za smenu Vlade ocenio da Abazović nije uspeo da deblokira proces evropskih integracija, ; već je “nametnuo” teme oko kojih ne postoji društveni i politički konsenzus, aludirajući na Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nedavno potpisam u Podgorici.

Živković je okarakterisao Abazovića kao “nelegitimnog premijera”, koji “umesto ostavke pokušava da “neprincipijalno relatavizuje neke stare većine”.

“Moracemo imati izbore na kojima će se izabrati stabilna vlada. Nemamo vremena za novi politički eskperiment. Prostora za igranje demokratijom više nema. Vlada je izgubila poverenje, jer se nije ozbiljno pozabavila ni ekonomskom stabilnošću” i problemima u bezbednosnom sektoru, ocenio je poslanik DPS-a.

Premijer Dritan Abazović je odbacio Živkovićeve ocene i kazao da fokus njegove vlade jesu evropske integracije, ali da određene političke snage “žele destabilizaciju” zemlje, stavljajući u prvi plan priču o Temeljnom ugovoru sa SPC.

Optužio je DPS i deo medija da svakodevno vode kampanju protiv njega i kazao da im od prvog dana smeta to što je pripadnik manjinskog naroda.

Abazović je rekao da “međunarodni ugled Crne Gore nikad nije bio na većem nivou”.

Kazao je i da će se finansijski sistem koji je u ovom trenutku “održiv” učiniti manje održivim ukoliko vlada ne opstane.

“Kamate skaču, politička nestabilnost ruši kreditni rejting. Ali će nova vlada napraviti rebalans pod gorim uslovima nego što može ova. Celu Evropu čeka teška jesen, zima, a možda i proleće. Ali svi parametri koji su se odnosili na Vladu Crne Gore su bili pozitivni”, ;dodao je Abazović.

“Pašće vlada Dritana Abazovića, ali će se makar izneti činjenice koje treba da zapamtite, jer će vam valjati, a to je da organizovani kriminal, narko kartel i šverceri cigareta komanduju ovom zemljm već 30 godina”, kazao je Abazović obraćajući se građanima ; najavio da će tokom današnje rasprave razotkriti brojne detalje.

Smenu Vlade, svega 50 dana od njenog formiranja, zatražilo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanava, što nije dovoljna većina za izglasavanje nepoverenja.

Za pad Vlade potreban je 41 ;glas ;od 81 poslanika Skupštine Crne Gore.

Rezlultat glasanja mogao bi da zavisi od Demokrata bivšeg predsednika Skupštine Alekse Bečića koji ima 9 poslanika i čije je predsedništvo sinoć saopštilo da “da ima puno razloga za obaranje Vlade”, ali da će o tome odlučiti na osnovu današnje rasprave.

Direktan povod dela vlasti, parlamentarne većine i manjih opozicionih partija za inicijativu za glasanje o nepoverenju Abazovićevoj vladi je nenajavljeno potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC početkom avgusta u Podgorici.

DPS, SDP i ostale partije okupljene oko ove inicijative smatraju da je Vlada “izgubila liegitimitet”, jer je Temeljnim ugovorom favorizovala SPC u odnosu na ostale verske zajednice, da premijer Abazović i njegova Vlada nisu uvažili mišljenje struke, te da insistiranje na potpisivanju ugovora u ovom trenutku za posledicu ima “podizanje tenzija u drustvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende”.

Politička kriza uzrokavana potpisivanjem Temeljnog ugovora za posledicu je imala rast nepoverenja među političkim partrijama, koje nisu uspele da se dogovore i kompletiraju sastav Sudskog saveta, jednog od ključnih tela u pravsudnoj vlasti, a na čemu insitira Evropska unija (EU).

Poslanici već četiri puta za osam meseci traže smenu Vlade, dva puta prethodne Krivokapićeve, koja je oborena na pola mandata. Samo u poslednjih 15 dana, pokrenute su dve inicijative o nepoverenju Abazovićevom kabinetu.

indeksonline.rs/Beta