Naslovna srbija Novi Sad Poljoprivrednici blokirali centar Novog Sada

Poljoprivrednici blokirali centar Novog Sada

Foto:Tanjug/Nenad Mihajlović

NOVI SAD – Poljoprivrednici iz Vojvodine zaustavili su saobračaj na glavnom novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina ispred zgrade u kojoj je sedište Vlade Vojvodine.

Saobračaj je blokiran u oba smera, a policija preusmerava vozače.

Na dve raskrsnice parkirana je poljoprivredna mehanizacija.

Koordinator Inicijative za opsatanak poljorpivrednika Srbije Mileta Slankamenac kaže da su zahtevi pre mesec dana dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede.

“Tražimo ukidanje zabrane izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda i cenu suncokreta od 700 evra po toni. Zahtevamo 100 litara dizel benzina po hektaru bez akciza i da se subvencioniše mešano đubrivo.To su tri hitna pitanja koja moraju biti danas rešena. Ostalo se tiče povečanje agrarnog budzeta i subvencija po hektaru, donošenje carinskih kvota vezanih za povrtarstvo, povečanje premija za mleko koje su bile 15 dinara po litru, pa su smanjene na 10. Izgleda da je jedina adresa predsednik Vučić. On je jedini trenutno legitiman, jer je sve ostalo u formiranju. Molimo ga putem medija da nas primi i sasluša”, poručuje Slankamenac.

Ðorđe Grujić koordinator protesta rekao je da policija nije ispoštovala dogovor jer je počela je da kažnjava poljoprivrednike.

“Prvo nam je policija obezbedila nesmetan prolaz do Novog Sada, a onda počela da piše kazne. Zato je sada naš prvi zahtev da se na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova donese uredba da se svaki poljoprivrednik koji je učestvovao danas i juče u protestima razreši odgovornosti za svaku prijavu koja je podnesena MUP-u. Oni moraju da nastave radove u poljoprivredi umesto da zbog toga što su tražili svoja prava idu na sud”, rekao je Grujić.

Poljoprivrednici kažu da neće otiči, ali pošto je najavljen razgovor u Beogradu za ujutro, najverovatnije će obustaviti blokadu saobraćaja.

Za sutra u devet sati zakazan je sastanak u Vladi Srbije sa predsednicom Anom Brnabić.

Poljoprivrednici su jedinstveni u stavu da neće prekinuti proteste ako njihovi osnovni zahtevi ne budu ispunjeni.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version