Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas, na sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti, da Vlada donosi sektorska povećanja plata već nekoliko godina, kao i da će ona biti i naredne godine u januaru.

Ružić je potvrdio da će povećanje biti veće nego prošli put, ocenivši da će najpravičnije i najadekvatnije plate doneti uvođenje sistema platnih razreda, koji se očekuje 2025. godine.

Paralelno sa tim ulazimo u šestu fazu zapošljavanja prosvetnih radnika i uskoro ćemo objaviti konkurs za još 2.553 radna mesta koji se odnose na 2019. godinu, objasnio je on.

Takođe, kako je naglasio, u toku je i izrada Posebnog kolektivnog ugovora, u kojem su definisane određene povlastice, uz ocenu da je ovo značajan pomak jer se novim ugovorom obezbeđuje jubilarna nagrada za 40 godina staža, kao i pomoć za rođenje deteta.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to koliko je Vlada proteklih godina investirala u obrazovanje – kako u zapošljavanje i povećanje plata, tako i u bolje uslove školovanja, nove ili renovirane škole.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je pohvalno to što je ministar izražavao razumevanje za prosvetare tokom svog mandata, kao i da je prepoznata žrtva nastavnika da tokom pandemije nastava, bilo redovna ili onlajn, funkcioniše najbolje moguće.

Janković je naglasila da je važno da broj učenika u odeljenjima bude 24, ali i da se ograniči narednim zakonskim rešenjem na 28 tamo gde ima 30 đaka, uz napomenu da se to smanjenje može vršiti sukcesivno.

U skladu sa tim, Ružić je rekao da je republički prosek u osnovnim školama dosta ispod 24 učenika, kao i da ima samo 1,1 odsto odeljenja sa više od 30 učenika, dok sa 10 i manje ima približno 30 odsto odeljenja širom Srbije.

On je preneo da u potpunosti razume zahtev i da je ovaj problem rešiv ukoliko se razmotri proširenje prostornih i nastavnih kapaciteta.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić izrazila je nadu da će povećanje plata i platni razredi uslediti što pre, kako bi prosvetni radnici dostigli dostojanstveniji nivo života.

Na sastanku je rečeno i da je došlo do pogrešnih tumačenja mogućnosti da se kombinuju odeljenja od 5. do 8. razreda, a Ružić je tim povodom objasnio da to nije imperativna norma, već opcija za sredine gde učenika više nema, odnosno gde ima problem sa obezbeđivanjem nastavnika.

Nikakvih ukidanja škola nema, odeljenja, niti radnih mesta, naglasio je prvi potpredsednik Vlade i dodao da su škole te koje razmatraju najbolje opcije za svoju sredinu i da se obraćaju nadležnim školskim upravama za saglasnost.

Prema njegovim rečima, od 110 zahteva koje su do sad škole uputile da ne bude spajanja, već su se školske uprave saglasile sa 102, a ostalih osam dostavljeni su sektoru na dalje razmatranje.

Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola ili bilo kakvim sličnim besmislicama. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas, podvukao je Ružić.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Srđan Slović napomenuo je da je važno da se izjednače plate zaposlenih u studentskom i učeničkom standardu.

Zamenik predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije Milan Trbović je, govoreći platnim grupama i razredima, rekao da je neophodno voditi računa o tome da se prepozna opterećenost nastavnika i da se to uvrsti u sistem platnih razreda.

Prvi potpredsednik Vlade poželeo je svim zaposlenima i učenicima srećan početak školske godine, uz uverenje da će ona proći u najboljem redu.

indeksonline.rs