JERUSALIM/GAZA – Primirje izmedju Izraela i Islamskog džihada koje je stupilo na snagu kasno sinoć održalo se tokom noći pa je izraelska vojska najavila jutros da će početi da ukida restrikcije uvedene stanovnicima područja kraj granice pojasa Gaze.

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca.

Svi putevi na jugu Izraela, koji su više dana bili zatvoreni u strahu od napada, ; otvoriće se i od stanovnika se više neće zahtevati da budu u blizini zaštićenog područja, a vozovi će ponovo saobraćati, navode izraelski mediji.

Otvaraju se i granični prelazi izmedju Izraela i pojasa Gaze za humanitarnu pomoć posle procene o bezbednosti.

Ako situacija, kako je navelo odeljenje Minastarstva odbrane Izraela zaduženo za veze sa Palestincima, ostane mirna, razmotriće se potpuno otvaranje prelaza.

Prekid vatre stupio je na snagu u 23.30 sati po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), a izraelski napadi i raketiranje iz Gaze je trajalo je do poslednjih minuta pre početka i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se i posle, pa je Izrael upozorio da će odgovoriti oštro ako ne bude poštovan dogovor.

Izraelski napadi iz vazduha u odgovoru na konkretnu pretnju, kako je rečeno, su počeli u petak popodne.

Ocenjeno je da je to najgore nasilje izmedju Izraela i ekstremističkih organizacija u Gazi od prošlogodišnjeg rata protiv Hamasa koji je trajao 11 dana.

U najnovijem sukobu ubijena su 43 Palestinca, uključujući 15 dece i četiri žene, a 311 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Izrael je naveo da je 15 Palestinaca poginulo u eksplozijama neuspešno ispaljenih raketa. Prema procenama izraelske vojske poginulo je ukupno 26 civila u Gazi.

Vojska je takodje navela da je oko 1.000 raketa ispaljeno iz Gaze na Izrael, a da 200 nije preletelo granicu i palo je na teritoriju pojasa Gaze. Uspešnost sistema vazdušne odbrane Gvozdena kupola iznosila je 96 odsto.

Izraelska vojska je napala oko 170 meta Islamskog džihada, uključujući visoke zvaničnike i aktiviste i, kako je ocenjeno, pogodila većinu vojnih ciljeva u Gazi pa je potreban postepeni povratak rutini, preneli su izraelski mediji.

Uprkos prekidu vatre neke restrikcije će ostati na snazi i, izmedju ostalog, obrazovne ustanove u gradovima kraj pojasa Gaze biće i dalje zatvorene, a zabranjena su i velika okupljanja.

Lider islamskog džihada Ziad Nakhaleh izjavio je posle uspostavljanja primrja da su članovi te organizacije “odgovorili na agresiju Izraela čvrsto” i da pozdravlja palestinski narod.

On je upozorio da će se borbe obnoviti ako se neprijatelj ne bude pridržavao onog što je dogovoreno preko egipatskih posrednika.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je primirje i rekao da je bio u kantaktu sa zvaniničnicima Izraela, Palestinke uprave, Egipta, Katara i Jordana kako bi se brzo okončalo nasilje i zahvalio se egipatskom predsedniku i katarskom emiru za centralnu ulogu u tom nastojanju.

On je takodje pohvalio premijera Izraela Jaira Lapida za rukovodjenje krizom. Još prvog dana sukoba Bajden je izrazio podršku za pravo Izraela da se brani od nasumične vatre Islamskog džihada.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas takodje je pozdravio prekid vatre i egipatske napore koji su doveli, kako je rekao, do “obustavljanja okupatarske agresije” na Gazu.

Beta