Naslovna srbija Beograd Radovanović: Evroprajd može da bude epidemiološka bomba

Radovanović: Evroprajd može da bude epidemiološka bomba

Foto: printscreen/N1

BEOGRAD – Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da bi država morala da obezbedi vakcine za sve pripadnike gej populacije koji su najugroženiji epidemijom majmunskih boginja.

Radovanović je agenciji Beta kazao i da bi ministar zdravlja Srbije, zbog širenja epidemije majmunskih boginja, trebalo da bude ozbiljno zabrinut zbog održavanja Evroprajda u Beogradu od 12. do 18. septembra.

Naglasio je da ministar zdravlja mora da bude svestan epidemiološkog rizika te manifestacije, jer se radi o potencijalnoj “epidemiološkoj bombi” i da mora da razmišlja o preduzimanju hitnih protivepidemijskih mera.

“Veliki broj učesnika tog skupa doći će u Beograd da se provede i da promoviše tu populaciju, ali i da sretne nove partnere, tako da to može da bude epidemiološka bomba. Zato bi bilo veoma značajno da se vakcinalna zaštita organizuje pre Parade ponosa”, kazao je epidemiolog.

Po njegovim rečima i pripadnici gej populacije bi trebalo da pokažu više odgovornosti kako bi se sprečilo širenje epidemije.

“Pripadnici gej populacije, koji su u ovom trenutku najugroženiji epidemijom majmunskih boginja, trebalo bi da izbegavaju intimne kontakte s nepoznatim muškarcima, odnosno nestalnim partnerima. Medju prenosiocima zaraze nisu samo homoseksualci, već i biseksualci i samo je pitanje vremena kada će početi i žene da obolevaju”. rekao je on.

Radovanović je dodao da će se majmunske boginje širiti kao polna bolest, i zato će zdravstveno prosvećivanje biti neophodno za celokupnu populaciju, a kako je dodao, država mora pod hitno da se uljkuči u rešavanje ovog zdravstvenog problema.

“Vakcinacija je najbitnija, ali kako od ove vlasti očekivati da obezbedi vakcine kada je na čelu poslaničke liste Srpske napredne stranke bila doktorka Danica Grujičić koja je tvrdila da su zapadne vakcine protiv kovida-19 opasne. Narod je sludjen zbog kontradiktornih poruka vlasti o vakcinama”, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Lezbijska i gej solidarna mreža saopštila je juče da od države traži hitne mere u cilju suzbijanja epidemije majmunskih boginja u Srbiji, “koja skoro isključivo pogadja gej muškarce”.

U saopštenju se navodi da, po saznanjima ove mreže, “trenutno postoji više od 20 gej muškaraca u Srbiji koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak i sliku veoma ozbiljne epidemiološke situacije”.

“Država, koliko nam je poznato, ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju. Pre svega, ne preuzimaju se nikakvi koraci da se obezbede vakcine za majmunske boginje koje bi bile ponudjene našoj rizičnoj grupi”, navedeno je u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version