RAMALA – Najmanje 85 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali ove godine u izraelskim racijama u gradovima i selima na toj okupiranoj teritoriji i anektiranom istočnom Jerusalimu, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

To je najveći broj žrtava od 2016. godine, kada je ubijen 91 Palestinac, po podacima izraelske organizacije za ljudska prava Becelem.

Izraelska vojska navodi da su većinom ubijani ekstremisti ili Palestinci koji su bacali kamenice na vojnike.Palestinsko ministarstvo je u žrtve ubrojalo i palestinske napadače koji su ubijeni u napadima u Izraelu.

Ubijeno je i nekoliko civila, uključujući dugogodišnju novinarku Al Džazire i advokata koji se slučajno dovezao u zonu sukoba, te omladinu koja je izašla na ulice u odgovoru na upade i njihove kvartove i 58-godišnjeg čoveka dok je izlazio iz pekare.

Na Zapadnoj obali živi gotovo tri miliona Palestinaca pod decenijskom izraelskom okupacijom i oni prisustvo vojske smatraju pretnjom i poniženjem.

Izraelske snage redovno ulaze na Zapadnu obalu otkako je Izrael osvojio tu teritoriju u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Kako se navodi uništavaju se ekstremističke mreže koje prete izraelskim gradjanima, ali se ulaže napor da se ne povrede civili.

Palestinci medjutim kažu da racije imaju za cilj da se održi vojna uprava nad teritorijama na kojima oni planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Taj cilj se sada čini daljim nego ikada jer mirovnih pregovora nije bilo već više od jedne decenije.

Izraelske racije su učestale u proleće ove godine posle niza smrtonosnih napada Palestinaca, od kojih su neki došli sa Zapdne obale, na Izraelce. U tim napadima je ubijeno 17 ljudi.

Smrtonosnih napada nije bilo od maja, ali su vojne operacije nastavljene.

Medju ubijenima je 17 palestinskih maloletnika i šest žena, po palestinskim podacima.

Izrael tvrdi da su tinejdžeri i žene često umešani u nasilje dok kritičari optužuju vojsku da u mnogim slučajevima koristi prekomernu silu.

U izraelskom zatvorima trenutno je više od 600 Palestinaca u takozvanom administrativnom pritvoru, najviše u proteklih šest godina, protiv kojih nije podignuta optužnica, niti im se sudi.

Organizacije za ljudska prava kažu da neke izraelske racije imaju za cilj borbu protiv specifičnih pretnji, a druge da pokažu snagu ili da zaštite jevrejske naseljenike koji žive na okupiranoj teritoriji.

Osim toga ima i lažnih hapšenja radi obuke, a i takozvanih operacija “stimulans i odgovor” u kojima izraelski vojnici prolaze kroz palestinska područja u nadi da će namamiti naoružane ljude ili one koji bacaju kamenice kako bi ih mogli uhapsiti i sukobiti se sa njima.

To su rekli vojnici koji su učestvovali u takvim operacijama iz izraelske organizacije “Prekidajući tišinu” i koji se protive okupaciji.

Vojska je u saopštenju porekla te optužbe i navela da deluje “isključivo protiv pretnji i terorističkih operativaca koji predstvljaju bezbednosu pretnju” u Izraelu i na Zapadnoj obali.

indeksonline.rs/Beta