BEOGRAD – Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je sve spremno za početak nove školske godine i da će se u 1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiti zvono i biti intonirana himna Bože pravde.

Ružić je na RTS rekao da će u klupe sutra sesti 65.000 prvaka i najavio i dvocifreno povećanje plata u prosveti.

“Važno je da deca budu u bezbednom okruženju sa svojim nastavnicima, ima entuzijazma, nadahnutosti i kod prosvetnih radnika i kod učenika i od sutra imaćemo žamor, žagor, osmehe na licu i osnovna intencija je da idu putem sticanja novih znanja”, rekao je Ružić.

Istakao je će himna biti intonirana i u predškolskim ustanovama i dodao da je važno da, kao i u drugim državama, poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedna od njih je i himna.

Ružić je naveo da ima 150.000 zaposlenih u prosvetnom sistemu, da ove godine ima 65.000 prvaka, a da u osnovnim i u srednjim školama ima više od 740.000 učenika.

“Ako dodamo decu iz predškolskih ustanova i decu na fakultetima to je 1.100.000 nečije dece, unuka – tri četvrtine populacije”, naglasio je Ružić.

Naveo je da je odlučeno da nastava bude neposredna i istakao da je taj model nastave nabolji i da je direktna interakcija najbolja za obrazovnovaspitni rad.

“Tim za škole može da predloži restriktivnije mere, situacija se prati, ali sutra praktično tih mera nema, osim nominalno što je prirodno”, rekao je Ružić.

Govoreći o merama štednje, Ružić kaže da je uveren da će buduća Vlada, uz podršku predsednika Srbije, staviti na listu prioriteta obrazovni sistem i ističe da je reč o budućnosti naše države i da o tom sistemu moramo na specifičan način voditi računa.

“Očekuje nas jesen i zima koja je upitna sa aspekta energetske situacije, mislim da će država kao i do sada uvek pokazati spremnost, da ćemo imati rešenja i da će obrazovni sistem biti na listi prioriteta.

Ministarstvo energetike je izašlo sa merama, videćemo koliko će se te mere reflektovati na školstvo. Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može da se desi neki sporadični incident”, kaže Ružić.

Ukazao je da je značajan dijalog i obostrano poštovanje i uvažavanje legitimnih zahteva koji dolaze od sindikata i istakao da će povećanja plata biti i da će sektorska povećanja ići sa januarskom platom. Ružić je naveo da će povećanje ovoga puta biti značajno veće nego prošle godine, da će biti dvocifreno i da je to dobar trend koji ova i prethodna Vlada prate.

Odgovarajući na pitanje da li ostaje u novom kabinetu Ane Brnabić na poziciji ministra prosvete, Ružić je rekao da nema manir da se bavi spekulacijama, već radi posao predano.

“Uvek sam na raspolaganju državi i svojoj Socijalističkoj partiji Srbije i političkim partnerima”, rekao je Ružić.

indeksonline.rs