Potpredsednik SDP-a Husein Memić pozvao je u ime Sandžačke demokratske partije sve građane koji žive na teritoriji Sandžaka, Bošnjake, Srbe, Rome i sve ostale da se odazovu predstojećem popisu.

On je kazao da se popisom stanovništva obezbeđuju potpuni statistički podaci koji su, istakao je, bitni za buduće planiranje na nacionalnom i lokalnom nivou.

“Mi smo više puta ukazivali na značaj popisa i njegovu važnost. Sandžačka demokratska partija ima ozbiljne planove za budućnost našeg grada i regije, a za njihovu realizaciju potrebno nam je da ovaj Popis pokaže pravu sliku jer želimo Kliničko bolnički centar, hoćemo da u njemu radi dovoljan broj lekara i medicinslih sestara. Hoćemo da nam je policija adekvatno opremljena, da imaju dovoljno ljudi da se nose sa svim problemima na koje nailaze. Hoćemo da nam djeca imaju škole koje su moderno opremljene, sa kapacitetom da prime svu našu djecu. Hoćemo da se razvija infrastruktura, da se grade lokalni i regionalni putevi. Popišimo se da se vidi koliko nas ima”poručio je Memić.

Podsećajući na činjenicu da prethodni popis stanovništva nije ozbiljno shvaćen, poručio je da je ovo prilika da se ispravi greška napravljena pre 11 godina.

“Popišimo se svi da dobijemo status koji zaslužujemo, a benefit ćemo osetiti svi bez obzira na vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu pripadnost. Danas su shvatili svi ono što mi decenijama govorimo, da se svi moraju popisati jer od toga koliko nas ima sada, zavisiće umnogome i budućnost i život na ovim prostorima” naglašava potpredsednik SDP-a Husein Memić.

On je posebno istakao da je važno da se svi Bošblnjaci izjasne o nacionalnoj pripadnosti i upišu upravo kao Bošnjaci.

“Svi oni koji su se na prethodnom popisu bili upisani kao Muslimani sa velikim M su išli u odrednicu “ostali” te tako bisu pripadali niti brojčano Bošnjacima. Na taj način oko 20.000 Bošnjaka koji su se upisivali kao Muslimani sa velikim M izgubljeni su u demografskim brojkama. Nadamo se da su svi shvatili da samo upisivanjem i izjašnjavanjem kao Bošnjaci možemo sačuvati svoje ime Bošnjak i svoj jezik bosanski” poručio je Memić.

On je na kraju izrazio zadovoljstvo da se i ostali politički i društveni faktori uključuju u kampanju promocije popisa, te ocenio da to govori o zrelosti kao naroda, na čemu je u ime Sandžačke demokratske partije zahvalio.