BEOGRAD – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” zatražili su danas od države da hitno reaguje i formira cenu ogrevnog drveta, koja ne sme preći 6.000 do 7.000 dinara po metru, pojača seču šuma i izvrši vanrednu inspekcijsku kontrolu u JP “Srbijašume” i kontrolu stovarišta po Srbiji koja prodaju drva po enormnim cenama, kako bi se iskontrolisalo i ispitalo poreklo drveta koje ovih dana dostiže rekordne cene.

“Imamo razloga da verujemo da tu nešto nije u redu, budući da se u JP ‘Srbijašume’ svakodnevno vrši seča i izvoz drveta koja se pravda isporukom licima koja su se prethodno upisala u spiskove, dok je novi upis obustavljen”, navedeno je u saopštenju i zatraženo takodje da se umesto gradnje nacionalnih stadiona i ulaganja u neke projekte koji nisu od prioriteta za svako isečeno drvo zasade dve do tri nove mladice.

Iz sindikata “Sloga” su ukazali i da zbog nestašice drva, uglja i peleta, koje u Srbiji poprima dramatične razmere, tradicionalni dobavljači koji su godinama sa sindikatima sklapali ugovore o prodaji ogreva na rate masovno obaveštavaju sindikalne poverenike da neće sklapati ugovore, jer im se to ne isplati.

U saopštenju je navedeno da je za nestašica ogreva, koja kod građana stvara bes, odgovorna isključivo vlast “koja ništa ne čini da to spreči”.

Istaknuto je medjutim, da drva ima kod privatnih preprodavaca i na pojedinim stovarištima, koji za takozvani metar drva u oblicama naplaćuju i do 12.000 dinara, posebno u Vojvodini, cepana drva u paletama i do 25.000 dinara, a tonu peleta od 50.000 do 60.000 dinara i to isključivo za gotovinu.

Iz sindikata “Sloga” smatraju ; da cena ogreva nema nikakve veze sa poskupljenjem energenata u svetu i ratom u Ukrajini, već isključivo od pojedinaca koji su osetili da mogu spekulativnim metodama doći do lakog i brzog profita.

Upozorili su i da će, ukoliko se nešto po ovom pitanju ne učini, “građani cvokotati, masovno uključivati grejalice i TA peći i napraviti potpuni energetski kolaps u snabdevanju strujom”.

Beta