BEOGRAD – Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će danas, na 27. godišnjicu operacije hrvatske vojske “Oluja”, Hrvatska proslaviti tu akciju i “pohvaliti se što je proterala više od 250.000 Srba koji su bili njeni gradjani”.

“I danas će Hrvatska proslaviti svoju ‘Oluju’, akciju u kojoj je ljudskost doživela potpuni sunovrat, nestala toliko da je nema ni u najmanjem zrnu. Reći će da je ponosna što je uspela da sprovede najbrutalnije etničko čišćenje na prostoru Evrope posle Drugog svetskog rata”, naveo je Stefanović u saopštenju.

Stefanović je ocenio da će se Hrvatska “pohvaliti valjda što je proterala Srbe, da su joj vojnici upadali na kućne pragove i ubijali nemoćne srpske starce i starice, da je bombardovala srpsku decu u izbegličkim kolonama da joj ne bi umakla, da i danas ekshumira kosti Srba, dok se još na hiljade njih vode kao nestali”.

“Srbija će danas tugovati, u njoj će zvoniti crkvena zvona, služiće se parastosi i paliti sveće. Nećemo nikada zaboraviti srpske žrtve, ali nećemo dozvoliti ni drugima da ih zaborave. I ne samo onima koji su činili zločine, već i onima koji su ih ćutke gledali i odobravali. Svet je dozvolio da se oni dogode, ništa nije preduzeo da ih spreči i do danas ništa nije uradio da bude pravde za ubijene i prognane Srbe”, naveo je ministar.

Stefanović je naglasio da će ih na to uporno i istrajno podsećati i da im “Oluje” nad Srbima zasigurno više neće dozoliti.

“I bićemo ponosni na sebe, jer smo narod koji ne mrzi, koji se ne poklanja avetima fašizma i koji ne mora i danas da prikriva svoje Jasenovce, Jadovna, Gradiške i druge logore smrti”, kazao je on.

Beta