BRISEL/BEOGRAD – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je za poboljšanje situacije na severu Kosova potrebna odgovornost i Beograda i Prištine, kako bi se izbegla eksalacija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom ; Srbije Aleksandrom Vučićem Stoltenberg je ponovio da je Kfor spreman da interveniše kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosvu i naglasio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike.

“Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da Nato “pomno nastavlja da prati situaciju na terenu” i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.

Istakao je da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti saradnju kako bi se na Balkanu održali mir i bezbednost.

“Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere koje su neophodne da bi se obezbedila sigurna i bezbedna okolina i sloboda kretanja svih ljudi Kosova”, rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da je konstruktivan dijalog jedini način da se ;reše razlike u regionu.

Generalni sekretar NATO istakao je i da je rsa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini, te da je važno da medjunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

“Napadi na nuklearnu elektranu predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost postrojenja. To podiže rizike od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja, a i medjunarodne zajednice”, istakao je.

indeksonline.rs/Beta