ANKARA – Turska pop zvezda Guslen uhapšena je pod optužbom za “izazivanje mržnje i neprijateljstva” zbog šale na račun verskih škola u toj zemlji, javila je danas državna agencija.

Pevačica, čije je puno ime Guslen Čolakoglu, odvedena je iz svog doma u Istanbulu na ispitivanje i formalno uhapšena kasno sinoć.

Guslen (46) je na koncertu u Istanbulu u aprilu u šali rekla da je “perverzija” jednog od muzičara iz njenog pratećeg benda nastala zbog toga što je pohađao versku školu.

Video snimak njene šale počeo je nedavno da kruži društvenim mrežama sa haštagom koji poziva na njeno hapšenje.

Guslen, koja je i ranije bila na meti islamskih klerika zbog oskudne odeće na nastupima i zato što je razvila LGBTQ zastavu na koncertu, izvinila se zbog uvrede koju je nanela šalom, ali je rekla da su se za njene reči uhvatili oni koji žele da prodube polarizaciju u zemlji.

Tokom ispitivanja ona je odbacila optužbe za izazivanje mržnje i neprijateljstva, ističući da ima “beskrajno poštovanje za vrednosti i osetljivosti” svoje zemlje.

Njeno hapšenje izazvalo je bes na društvenim mrežama, a kritičari vlasti navode da taj potez predstavlja pokušaj predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da učvrsti podršku religioznih i konzervativnih birača pred izbore koji će biti održani za 10 meseci.

indeksonline.rs