BEOGRAD – U Srbiji je do srede potvrđen 81 slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, od šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjobanatskog okruga i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog, Pomoravskog okruga i grada Beograda.

Dodaje se da je za geografsko područje u Srbiji karakteristično da komarci postanu aktivni u proleće, da je period njihove intenzivne aktivnosti od kraja maja do septembra, a da transmisija tog virusa traje od juna do novembra.

Navodi se i da većina osoba inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome, a da kod manjeg procenta zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu.

Kako se ističe, kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Dodaje se i da nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

indeksonline.rs