Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sastao se, povodom predstojećeg popisa stanovništva, stanova i domaćinstava, sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Gradonačelnik je podsetio da je paticipiranje u popisu zakonska obaveza svih društveno odgovornih građana ali i način da stvaramo kvalitetniju budućnost.

„Predstojeći popis ima izuzetan značaj za lokalnu zajednicu. Imajući u vidu štetu koja je nastala usled pasivnosti jednog broja građana u popisu iz 2011. godine, želimo da animiramo ljude i grešku koja je tada učinjena, za dobrobit svih ispravimo. Bošnjaci su najviše oštećeni činjenicom da su pre 11 godina određene političke strukture pozvale na bojkot popisa stanovništva a svim građanima je u suštini naneta višestruka, ogromna šteta“, poručio je gradonačelnik Nihat Biševac, pojašnjavajući kako su se rezultati popisa od pre jedne decenije odrazili u praksi, kada je o ljudima sa ovih prostora reč.

„Ostvarivanje mnogih prava Bošnjacima je uskraćemo upravo usled brojki definisanih popisom, jer se značajan broj pripadnika bošnjačke zajednice nije popisao. Na drugoj strani, lokalna samouprava je uskraćena za najrazličitije vrste podrške koju dobija od Republike a koja se najjasnije ogleda u novčanom transferu. Imajući u vidu da je transfer novca iz državnog budžeta uslovljen brojem stanovnika, želim da istaknem da su za 11 godina, lokalni budžet i svi građani Novog Pazara oštećeni za iznos od oko 30 miliona eura. To u praksi znači uskraćenu mogućnost za izgradnju nekoliko novih škola, puteva, vrtića, novi sportsku infrastrukturu. Bolji odziv na ovogodišnjem popisu znači i mogućnost zapošljavanja većeg broja građana u republičkim i lokalnim institucijama, intenzivnije i konkretnije planove razvoja grada u različitim oblastima.“, zaključio je gradonačelnik Biševac.

Predstojeća kampanja lokalne sampouprave i Bošnjačkog nacionalnog vijeća rezultat je zajedničkog zaključka da su rezultati popisa od suštinske važnosti za sve građane i njihovu budućnost.
„Poziv na bojkot popisa iz 2011. godine negativno se reflektovao na sve oblasti života, naročito na ostvarivanje prava Bošnjaka. Novi popis je prilika da se izjasnimo, jer od broja učesnika u popisu zavisi ostvarivanje nacionalnih prava. Izražavam zahvalnost gradonačelniku Biševcu na razumevanju i profesionalnom odnosu prema BNV, u želji da građanima ukažemo na važnost popisa i potrebu da građani popisivače prihvate ozbiljno i da sa njima sarađuju“, zaključila je predsdednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

U odnosu na prethodni petnaestodnevni, popis koji će biti sproveden ove godine počinje 1. oktobra i trajaće mesec dana. Prema evropskoj metodologiji. Za sva lica koja su u momentu dolaska popisivača na njihovu adresu prebivališta iz nekog razloga odsutna, važi pravilo da ih može popisati član domaćinstva. Građani koji se u momentu popisa nalaze u inostranstvu, mogu ovlastiti drugo lice da popisivaču dostavi tražene podatke.