Predsednik Stranke demokratke akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine (BIH) u Novom Pazaru predstavlja “jasnu poruku da ta zemlja pokazuje interes i brigu za Bošnjake, ali i druge građane Sandžaka, kojima je matična država”.

“Ovo je, ujedno, veliki pozitivan korak u bilateralnim odnosima BiH i Srbije. Za Bošnjake je značajna poruka da je na vidiku bolja budućnost u Sandžaku i da mogu biti most saradnije i stabilizirajući faktor u odnosima susednih zemalja”, kazao je Ugljanin na press konferenciji.

Na novinarsko pitanje da li bi i pod kojim uslovima SDA bila deo nove Vlade, Ugljanin je rekao da bi stranka koju predvodi bila spremna na to samo ukoliko bi dobila garancije da će njen predizborni program biti ispoštovan.

„Mi smo na izborima imali jasan program i jedina smo stranka u Sandžaku koja je dobila tačan broj glasova prema programu. Ukoliko nova Vlada bude demokratska, njen koncept bude demokratski, stabilizirajući i mirotvoran i prihvati elemente našeg programa za razgovor, možemo razgovarati na tu temu“, istakao je Ugljanin.

Ugljanin je pozvao Bošnjake u Sandžaku da se aktivno uključe u predstojeći popis i izbore za Bošnjački nacionalni savet, jer su i ti događaji, kako je ocenio, kao i otvaranje konzulata veoma važni za ostvarivanje parva ove nacionalne manjine u Srbiji.