Naslovna srbija Novi Sad Uklonjene sve barikade poljoprivrednika u Novom Sadu

Uklonjene sve barikade poljoprivrednika u Novom Sadu

Foto:Tanjug/Nenad Mihajlović

NOVI SAD – Posle osam dana blokade, večeras su uklonjeni traktori sa dve glavne raskrsnice u centru Novog Sada i saobraćaj se u centru grada ponovo odvija neometano, nakon dogovora koje je Vlada Srbije postigla sa ratarima.

Poljoprivrednici, koji su protestovali na raskrsnicama kod Skupštine grada i na uglu Ulice Jovana Ðorđevića i Bulevara Mihajla Pupina i najduže zadržali barikade, uklonili su ih oko 20.15 sati.

U toku dana uklonjena je blokada Varadinskog mosta, a prethodnog dana na kratko je bio blokiran i Žeželjev most. Prethodnih dana bila je blokirana i Jevrejska ulica.

Traktori su i dalje parkirani duž Bulevara Mihajla Pupina, a poljoprivrednici su okupljeni ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Vlada Srbije i poljoprivrednici su tokom maratonskih pregovora postigli danas dogovor da otkupna cena suncokreta bude 73 dinara po kilogramu, marža posrednika ograničena na 2,6 dinara, a da trošak transporta snose uljare.

Dogovoreno je i da podsticaj za gorivo bude 20 dinara po litru, a da premija za mleko bude povećana na 15 dinara.

Istim dokumentom obezbeđen je i moratorijum na kredite poljoprivrednika od 12 meseci. Protiv ratara neće se podnositi krivične i prekršajne prijave.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version