Za nešto više od dva meseca 120 ljudi je poginulo na putevima Srbiji, rekao je za RTS Vladimir Vida iz Saobraćajne policije. Motociklisti su, uz pešake, najranjivija kategorija u saobraćaju, ističe Vida.

Letnja sezona je pri kraju, očekuje se da će do kraja avgusta svakodnevno biti pojačane gužve na putevima. Uz to, po tradiciji, u avgustu se u svim krajevima Srbije organizuju festivali, tako se u Beogradu večeras završava Bir fest. Česte su saobraćajne nezgode, a najčešći uzrok je umor.

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije naveo je da je od 15. juna do danas, na putevima u Srbiji poginulo 120 osoba, što je 14 više u odnosu na isti period prošle godine.

– Prethodne dve godine nisu za poređenje zbog epidemiloške situacija i manjeg broja automobila na putevima, ali 120 poginulih za nešto više od dva meseca je preveliki broj – rekao je Vida, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Još jedna osoba je poginula jutros, kada se autobus somborskih registarskih oznaka prevrnuo na auto-putu kod Leskovca.

Umor je često uzrok nesreća, kaže Vida i apeluje na vozače da poštuju ograničenje brzine.

– Bolje je voziti danju, ali su i veće gužve na granicama i apelujem na vozače da vreme provedeno u koloni ne nadoknađuju povećanjem brzine – rekao je Vida.

Motociklisti su, ističe, uz pešake najranjivija kategorija u saobraćaju. Ove godine je 38 vozača mopeda i motocikala stradalo u saobraćaju, rekao je Vida.

Prema njegovim rečima, najveći broj nesreća u kojoj stradaju motociklisti događa se na način kao što je bilo u Rumenci kada je stradao policajac, kada drugi vozač drugog vozila ne vidi na vreme vozača motocikla i ne može da skrene ili se okrene.

Najbitnije je korišćenje sigurnosne opreme i poštovanje propisa, pre svega poštovanje ograničenje brzine kretanja, rekao je Vida i ponovio da je u letnjem periodu potrebna dodatna opreznost jer su na putevima i mopedi i automobili i bicikli…

Saobraćajni policajci su za tri dana “Bir festa” otkrili 368 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, 24 njih je bilo pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a 48 je zadržano u službenim prostorijama.

Tokom cele manifestacije, kaže Vida, saobraćajna policija bila je angažovana na edukaciji posetilaca koji treba da shvate koliko je opasno upravljanje automobilom pod dejstvom alkohola.

– Mi ne dozvoljavamo da vozilo napusti prostor manifestacije, a da se ne iskontroliše. Svaki vozač se alkotetsira – rekao je Vida.

Podsetio je da je počeo da funkcioniše unapređeni sistem kontrole prosečne brzine na auto-putevima što je, kako kaže, dodatni razlog da se uspori.

Trebalo bi da od 15. oktobra, vozači koji voze 150 kilometara plate kazne za prekoračenje brzine i do 60.000 dinara. Pored prekoračenja brzine snimaće i ko nije vezao pojas – i napred i pozadi, kao i ko tokom vožnje koristi mobilni telefon.

Za sve prekršaje koje kamere snime, automatski će na kućne adrese dolaziti kazne.

Bliži se 1. septembar, saobraćajna policija će, kaže Vida, kao i uvek biti u zonama škola, kontrolisaće se propuštanje pešaka na pešačkom prelazu, nepropisan prevoz dece i po potrebi kontrolisaće se brzina.

– Svi želimo da imamo dobre učesnike u saobraćaju, jako je bitno deci od malena usaditi pozitivne stavove, stvoriti svest da poštuju propise zbog njih samih, da kada se voze budu u sigurnosnom sedištu i kad porastu koriste sigurnosni pojas i samo ćemo tako imati savesne vozače – rekao je Vida.

– Kad neko krši propise i bahato se ponaša u saobraćaju to jeste greška celog sistema, školstva, policije, medija, pa i roditelja koji su krivi što ga nisu vaspitali na pravi način – rekao je Vida.

indeksonline.rs/blic.rs