“Radimo na smirivanju svega, sve što možemo kako god možemo. To je za nas najvažnije. Predaje neće biti i pobediće Srbija. Veliko hvala našem srpskom narodu na Kosovu i Metohiji zbog uzdržanosti i hrabrosti koju su pokazali. Predstoji nam verovatno najteža politička borba u nedeljama i mesecima koji su pred nama i želim da im kažem veliko hvala što čuvaju srpsko ime i prezime na Kosovu i što su toliko neustrašivi”, u telefonskom obraćanju na TV Pink poručio je javnosti Aleksandar Vučić nakon razgovora sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Potvrdio je da general Mojsilović imao razgovor sa komandantom KFOR-a Ferencom Kajarijem, te da je razgovor protekao u korektnoj atmosferi na profesionalan način.

“Prihvaćena je obaveza obeju strana, pre svega u razmeni informacija, pošto je bilo mnogo neistina, laži i dezinformacija, i u ponoć očekujemo razgovor komandanta KFOR-a, odnosno njegov dolazak u Kosovsku Mitrovicu i razgovor sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba”, kazao je Vučić, dodajući:

Istovremeno, molili smo sve međunarodne predstavnike, sve što je moguće da učine, ako ne mogu da ukinu, pošto vi znate da zemlje Kvinte uvek će podržati svaku odluku prištinskih vlasti koja je u skladu sa nečim što bi suverene i nezavisne zemlje u principu mogle da rade, ali smo molili da utiču na inače veoma neodgovornu albansku stranu da odloži primenu pojedinih odluka, pre nego se nađemo ponovo u Briselu i pre nego se nastavi ponovo dijalog”.

Kaže da je za Beograd, “strašno važno da se dijalog nastavi, i to mirnim putem”.

“Verujem da ćemo imati, uslovno govoreći, ili kratkoročno govoreći dobrih vesti – Kako i šta je to i da li je to ne mogu da tvrdim, ali nadam se da će ne večeras, ali sutra biti deeskalirano, a onda nam ostaje vreme da se pripremimo za razgovor i da pokušamo da kroz mnogo kompromisnih rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanje mira”, dodao je Vučić.

Na kraju, osim srpskom narodu, zahvalio se i onim međunarodnim adresama koje su, kako navodi podržale Srbiju.

“Korektne stavove su iznosili o Srbiji od kojih to nikada ne bih očekivao, od Karla Bilta do veliko hvala i g. Borelju i predstavnicima američke amabasade i posebno hoću da se zahvalim i predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su primetili tačno ono što se dešava i reagovali na veoma, veoma korektan način”.

A za Prištinu navodi:

“Sve što su radili i govorili pokazuje koliko je pripremana ta akcija napada na Srbiju, a Srbija, to namerno kažem u svakom smislu te reči, od regionalnih, dobro ovih drugih bezbednosnih službi, do medija tih zemalja koji su unapred optužili Srbiju i rekli kako je sada postalo jasno kako ćemo po ruskom nalogu da izvršimo invaziju na tobož suverenu zemlju, iako je to po ustavu i po međunarodno javno pravnim aktima naša zemlja, pa tako verovatno bi sebe i svoju zemlju napali, do sumanutih objašnjenja kako Srbija nema nikakva prava, a svi drugi imaju, ali to je ta pripremljena matrica i mogli smo da vidimo kako bi to izgledalo ukoliko bi došlo do većih incidenta i ozbiljnijih sukoba”

Gotovo istovremeno sa Vučićevim uključenjem, iz Prištine je stigla potvrda da kosovska vlada odlaže sprovođenje odluka o srpskim tablicama i dokumentima, za mesec dana. Prema najnovijoj najavi, primenu su pomerili za 1. septembar, “kada će biti uklonjene sve barikade i biti uspostavljena potpuna sloboda kretanja na Severu”.

KoSSev