BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nema problem sa gasom, ali da on želi da država obezbedi i da bude dovoljno električne energije u predstojećem periodu.

Vučić je ukazao da je struja u petak na berzi u regionu koštala 440 evra po megavat-satu, u Francuskoj i Nemačkoj preko 500 evra.

“Fjučersi su na preko 1.000 evra po megavat-satu, a pri tome kažu da ih viša sila neće sprečiti da nam zabrane uvoz, čak i kada platimo struju preko 1.000 evra… A, vi za stan, struju plaćate 41 evro. A, država 440 evra…”, konstatovao je Vučić sinoć za TV Prva.

Kako kaže, sve su cene povećane, i ako želimo da se obezbedimo za decembar i januar, moramo da razmišljamo sa više od 1.000 evra cene.

Naveo je i da je cena gasa porasla, i danas je 2.230 evra, što, kaže, kad se u obzir uzmu posrednici, trgovci, drugi troškovi, izmađe na 2.600-2.700 evra, što, kaže, “nije normalno”.

“Sedam do osam puta su cene veće od normalnih, i zato se Nemačka, ozbiljna zemlja, priprema i otud odluka da stanovi u toj zemlji ne mogu da budu topliji od 19 stepeni. Moramo da gledamo šta radi Nemačka i da se spremamo za to”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je besmisleno da u Beogradu temperature u stanovima bude 23-24 stepena.

“Nemamo u ovom trenutku problem sa gasom, želimo da obebzedimo dovoljno struje”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, još čeka da se obezbedi gas za pojedine termoelektrane-toplane, u Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu…

“Ako TE-TO Zrenjanin napunimo gasom, da nam i to proizvodi struju, onda ćemo merama sličnim Nemačkoj, odnosno ako za jedan stepen smanjimo temperature, potrošiti 300 umesto 370 miliona kubnih metrara gasa. To su ogromne uštede na jednom stepenu”, rekao je Vučić.

Time se, dalje, obezbeđuje višak gasa za električnu energiju, koja je potrebna u svim delovima Srbije.

“Sada pravimo sve te matematike i gimnastike, da izračunamo šta možemo. Jer, napravimo ugovor sa Bugarskom za ugalj, pa ne dođe ništa, pošto kažu da ne može da dođe baržama.. Napravite ugovor sa Rumunima, ne može da dođe.. Dovlačimo sada šta možemo kamionima i vozovima. Sve je užasno”, rekao je Vučić.

Dodao je da je cena uglja značajno porasla, a on je sada neophodan, podsećajući još jednom da su neki tražili da se odreknemo uglja…

indeksonline.rs/Tanjug