STRAZBUR – Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izrazio je nadu da će šetnja u okviru Evroprajda u Beogradu u subotu ipak biti održana.

Bilčik je u izjavi novinarima u Evropskom parlamentu kazao da pažljivo prati dešavanja u vezi Evroprajda, a tako i odluke srpskih vlasti, te se nada šetnji u subotu, kojoj će i sam, kako je najavio, prisustvovati.

„Odluka koju su donele srpske vlasti nije da se zabrani parada, već samo odbije planirana trasa. Evroprajd je velika manifestacija, cela nedelja posvećena je proslavi diverziteta i evropskih vrednosti. On je prava prilika za Zapadni Balkan da pokaže solidarnost“, objasnio je Bilčik.

Bilčik je izrazio nadu da će narednih sati biti jasnije da li će šetnje u subotu biti i dodao da organizatori tesno sarađuju sa srpskim vlastima da pronađu bezbednu rutu.

„Nadam se da će parada biti održana, da će svi biti u mogućnosti da izađu na nju i budu bezbedni“, rekao je on.

Bilčik je ocenio kao važan signal to su srpske vlasti zabranile „antigej“ šetnju.

Ponovio je da subotnja šetnja nije običaj prajd, već Evroprajd, na koji dolaze ljudi iz cele Evrope.

„Sve oči uprte su u odluke relevantnih vlasti. Svi gledamo u Beograd, ali mislim da su protekle nedelje pokazale da srpske vlasti rade na tome da se događaj održi. Ako bude održan on će biti važan signal i nama u institucijama EU“, poručio je Bilčik.

Tanjug