Definisani su načini i principi rada novopazarske komunalne milicije. O ovome su danas raspravljali odbornici tokom skupštinskog zasedanja.

Na tim poslovima radiće 14 lica. Njihov posao odnosiće se prvenstveno na održavanje i uspostavljanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda.

Komunalni milicionari prethodno su prošli neophodne obuke, a rukovodilac odeljenja komunalne milicije Imer Jahović objašnjava da će na dužnost stupiti po polaganju ispita za komunalnog milicionara i dobijanja sertifikata. Očekuje se da polaganje bude organizovano u oktobru, što objašnjava Jahović zavisi prvenstveno od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Obuka, o trošku lokalne samouprave, trajala je oko dva i po meseca i podrazumevala je po 200 teorijskih i praktičnih radnih sati.

Zadatak komunalne milicije je da sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni milicajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Sedište novopazarske komunalne milicije biće u Sportsko sajamskoj ustanovi Pendik.