VAŠINGTON – Državni tužilac Bosne i Hercegovine Diana Kajmaković od danas se nalazi na “crnoj listi” SAD, saopštila je Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Kajmaković se tereti za korupciju i urušavanje demokratskih procesa i institucija Zapadnog Balkana.

“Diana Kajmaković je kontinuirano urušavala demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini”, izjavio je podsekretar za borbu protiv terorizma i obaveštajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD Brajan Nelson.

U saopštenju se navodi da je Kajmaković, uprkos svojim obavezama u vršenju dužnosti tužioca koje podrazumevaju izbegavanje malverzacija, pravi primer korumpiranog državnog službenika i dodaje da je povezana sa kriminalnim organizacijama upletenim u trgovinu narkoticima.

Navodi se da su istražioci do ovih podataka došli analiziranjem privatnih komunikacija vođenih posredstvom kriptovanih aplikacija za razmenu poruka.

“Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija pominjali su Kajmaković. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, i na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamenu za materijalnu dobit”, piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi da će sva imovina koju Kajjmaković i lica povezana sa njom poseduju u SAD biti blokirana.

indeksonline.rs/Tanjug