FRANKFURT – Zvaničnik regulatornog tela Evropske unije za lekove (EMA) Stefen Tirstrap upozorio je danas da pandemija kovida-19 nije završena čime je negirao izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Tirstrap da je istaakao da su reagionalne kampanje vakcinacije tokom hladne, zimske sezone ključne u borbi protiv širenja virusa.

“Mi u Evropi još uvek smatramo da je pandemija u toku i važno je da se zemlje članice pripreme za nabavke vakcina, posebno adaptivnih vrsta vakcina kojima bi se sprečilo dalje širenje ove bolesti u Evropi”, rekao jeTirstrap na brifingu za novinare govoreći o vakcinama koje ciljaju na specifične sojeve virusa, prenosi Rojters.

Zamoljen je da prokomentariše Bajdenovu konstataciju u intervjuu emitovanom u nedelju da je “pandemija gotova”, evropski zvaničnik je odgovorio da ne može da govori o tome “kako je predsednik Bajden došao do tog zaključka”.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je pandemija i dalje “globalna vanredna situacija”, ali bi se kraj mogao videti ukoliko bi države iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju.

Osim originalnih vakcina protiv kovida-19, EMA je poslednjih nedelja odobrila za upotrebu brojne vakcine prilagođene varijanti Omikron kao dopunski tretman kojim bi se ublažio pritisak izazvan strahovitim porastom broja inficiranih tokom jeseni i zime u Evropi.

Tanjug