ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmena zarobljenika koju su sprovele Rusija i Ukrajina, a u kojoj je učestvovalo blizu 300 ljudi i uz posredovanje Turske, važan korak ka okončanju rata, izvestila je danas turska televizija NTV.

Među razmenjenima, pet visokih ukrajinskih komandanata stiglo je u Tursku, gde će ostati do kraja rata, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je “velike heroje”, preneo je Rojters.

Kako se navodi u izveštaju NTV, Erdogan je novinarima u Njujorku rekao da je do razmene došlo kao rezultat diplomatskog napora koji je vodio sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Turska je sada dobila rezultat svog verovanja u moć dijaloga i diplomatije”, rekao je on na kraju posete Sjedinjenim Državama.

Članica NATO Turska ima bliske veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i pokušava da balansira odnose kroz rat, odbacujući zapadne sankcije Moskvi, a istovremeno kritikujući ruski napad na Ukrajinu i snabdevajući Kijev naoružanim bespilotnim letelicama, navodi Rojters.

“Ova razmena zarobljenika, koja je obavljena uz posredovanje Turske, važan je korak ka okončanju rata”, kazao je Erdogan.

Dodao je da će nastaviti njihove napore za postizanje mira i stabilnosti u budućnosti.

Tanjug