BRISEL – Zemlje Evropske unije počele su danas razgovore o usaglašavanju stavova prema građanima Rusije koji pokušavaju da pređu granice EU kako bi izbegli poziv za delimičnu mobilizaciju.

Broj vojno sposobnih osoba koje su izrazile želju za ulazak u EU od kako je prošle srede predsednik Rusije Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju je u stalnom porastu i stavlja predstavnike članica EU pred dilemu, posebno istočne države, koje su ograničile pristup Rusima kao odgovor na rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

Takođe, ova novonastala situacija je izazvala strah kod zvaničnika EU zbog povećanog saobraćaja i mogućih bezbednosnih rizika na granicama.

Lideri EU poslali su različite poruke uoči sastanka svojih ambasadora u Briselu koji se održava danas, dok je još jedan planiran za sutra.

Belgijski premijer Aleksandar de Kro rekao je juče za medije da EU ne bi trebalo da širom otvara vrata onima koji sada beže od regrutacije.

„Danas gotovo da ne izdajemo vize Rusima, a ja želim da tako i ostane“, rekao je de Kro.

Dodao je da bi u suprotnom poslali lošu poruju Ukrajincima koji traže utočište u EU, a to je: „da sada primamo i Ruse“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, međutim, zauzeo je drugačije stanovište.

On je petak u izjavi za briselski portal Politiko rekao da bi EU trebalo da otvori vrata onima koji ne žele da budu instrument Kremlja.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je Rojtersu da bi otvaranje granica moglo da izazove veliki priliv migranata i pritiske na istočnom krilu Unije, kao i bezbednosne rizike u slučaju da se ruski agenti pomešaju sa migrantima.

S druge strane, neangažovanje bi obeshrabrilo Ruse koji se protive Putinu, dodao je neimenovani zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Putin je potpisao prošle nedelje ukaz o delimičnoj mobilizaciji, prvoj od Drugog svetskog rata.

Ruski minister odbrane Sergej Šojgu je rekao da se delimična mobilizacija, koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo i rekao da će biti pozvano 300.000 rezervista.

Šojgu je, obraćajući se javnosti, rekao da će oni koji će biti pozvani proći vojnu obuku, pre nego što budu raspoređeni, podseća britanska agencija.

indeksonline.rs/Tanjug