BEOGRAD – Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je danas da je posle više nedelja intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da može da se održi šetnja u okviru Evroprajda zakazana za 17.00 sati.

Kako navode u saopštenju, hiljadama aktivista na trasi šetnje koja će krenuti od Narodne skupštine priključiće se brojne diplomate, članovi Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni lideri.

U saopštenju na sajtu EPOA dodaje se da se ne očekuje da u šetnji učestvuje i premijerka.

Kako su naveli, Brnabić je rekla da može da garantuje da ce ulice Beograda biti bezbedne tokom popodneva.

Predsednica EPOA Kristina Garina povodom ove vesti navela je da su srećni i zadovoljni što je premijerka Brnabic “ispunila obećanje koje je dala 2019. godine”.

“Evroprajd predstavlja proslavu ljubavi, to je pokret za jednakost i deo globalne kampanje za ljudska prava. Evroprajd oličava evropske vrednosti i ne predstavlja pretnju nikome, a svakako ne Srbiji”, rekla je Garina.

Ona je dodala da će ovo biti zaista istorijski Evroprajd, najznačajniji u 30 godina dugoj istoriji EPOA, navodi se u saopštenju.

Brnabić je prethodno izjavila da će svi biti bezbedni tokom održavanja Evroprajda te da tokom protekle nedelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu.

Na prijemu za strane diplomate u Palati Srbije povodom Nedelje Evroprajda, premijerka je istakla da Srbija nije organizovala Evroprajd zato što ju je neko ucenio da bi ostala na evropskom putu, već zbog Srbije, našeg naroda, zemlje i drušstva, kao i zbog dobrobiti celog regiona.

indeksonline.rs/Tanjug