BEOGRAD, – Povodom Europride 2022 u Beograd sutra stiže evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali koja je poručila da nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja ne smeju da potkopaju ljudska prava LGBTIQ + zajednice.

Tokom dvodnevne posete Beogradu Dali će se sastati sa potpredsedicom vlade Zoranom Mihajlović, a nadležnima će, kako se navodi u saopštenju EU info mreže, predstaviti ciljeve inicijative o obavezujućim standardima za tela za zaštitu ravnopravnosti.

“Dali će Poverenici za ravnopravnost Brankici Janković predstaviti glavne ciljeve predstojeće inicijative EU o obavezujućim standardima za tela za zaštitu ravnopravnosti i razgovarala o napretku Srbije u oblasti ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju.

Tokom dana komesarka će govoriti na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u Kući ponosa u Domu omladine, gde će, kako je najavila, ponoviti da su LGBTIQ prava ljudska prava, a sva ljudska prava su LGBTIQ prava, te da su jednakost i ljudska prava neraskidivi.

“Nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja ne smeju pokušavati da to potkopaju. Umesto toga, ljudska prava moraju da informišu naša društva i da budu izazov diskriminaciji. EU će nastaviti da unapređuje globalno liderstvo u zaštiti univerzalnosti i nedeljivosti ljudskih prava za sve”, navodi EU info mreža.

Dali će se takođe sastati sa predstavnicima LGBT organizacija sa zapadnog Balkana kako bi se upoznala sa njihovim brigama i pitanjima na kojima organizacije civilnog društva trenutno rade.

U organizaciji šefa Delegacije EU uveče će razgovarati sa grupom poslanika i parlamentaraca iz država članica.

EU info mreža dodaje da će se u subotu, Poverenica sastati sa predsednicom vlade Anom Brnabić sa fokusom na LGBTIQ+ ravnopravnost i jednakost za sve.

indeksonline.rs/Tanjug