Okupljeni u katedrali Svetog Pavla u Londonu otpevali su prvi put nakon smrti kraljcie Elizabete Druge izmenjenu himnu Ujedinjenog Kraljevstva.

Sa smrću kraljice i novom vladavinom kralja Čarlsa III, reči državne himne su se odmah promenile iz “Bože čuvaj kraljicu” u “Bože čuvaj kralja”, prenosi BBC.

Himna je otpevana nakon službe koja je održana u katedrali u pomen na pokojnu kraljicu.

Te reči su poslednji put pevane 1952. godine, kada su promenjene u “kraljica” nakon smrti kralja Džordža VI i krunisanjem kraljice Elizabete. Sa novim kraljem i muškim prestolonaslednikom, što je princ Vilijam, himna će u narednom periodu verovatno ostati kao “Bože čuvaj kralja.

Ne postoji zvaničan autor himne “Bože, čuvaj kralja“, ali pesma, kako se čini datira iz 18. veka. Jedno od najranijih zabeleženih izvođenja ove pesme priredio je Tomas Arne u Kraljevskom teatru 1745. godine, u vreme kada je jakobitski “mladi pretendent” princ Čarls Edvard Stjuart, koji je sebe nazivao Čarlsom III predstavio sebe na britanskom tronu.

Ranije danas u prvom obraćanju naciji kao vladajući britanski monarh, nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete, Čarls Treći je rekao da će doživotno služiti narodu Ujedinjenog Kraljevstva i poštovati ustavne principe kao suštinu nacije uz poštovanje, lojalnost i ljubav.

– Kao što je i sama kraljica učinila sa takvom nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano obavezujem da ću, tokom preostalog vremena koje mi Bog daje, podržavati ustavna načela u srcu naše nacije – rekao je kralj.

Foto:Tanjug/AP