Ko brine o najugroženijim građanima – naziv je tribine koja je, u organizaciji Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda održana u Kulturnom centru Novi Pazar. Predstavljeni su rezultati Istraživanja stanja i potreba marginalizovanih grupa u pandemijskim uslovima na teritoriji grada Novog Pazara, a ovoj temi na tribini su govorili predstavnici svih nadležnih institucija.

Tribina je organizovana u okviru zagovaračke inicijative ‘’Zaštitimo najugroženije građane Novog Pazara u vezi sa ublažavanjem posledica pandemije Covida 19. Cilj je između ostalog I stvaranje strateškog okvira za institucionalno postupanje prema socio-ranjivim kategorijama stanovništva – ističu organizatori.

“Predali smo te preporuke lokalnoj samoupravi, razgovarali i imali sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave i načelno dobili podršku za te preporuke”, rekla je Kačar.

Osim ove, dostavljeno je još 13 preporuka, koje će činiti lokalni akcioni plan za unapređenje poližaja socio-ugroženih kategorija stanovništva. Načelno odobrenje, ističe Kačar, dali su i predstavnici lokalne vlasti.

Na tribini su učestvovali :član Gradskog veća Fevzija Murić, Doktorka Selma Bihorac iz Zavoda za javno zdravlje, Ramiz Župić iz Centra za socijani rad I načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odlaskog stanovništva doktorka Nataša Mijailović.

I ova tribina organizovana je u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative, a Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda je jedna od podržanih OGD.