Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić rekao je da su predstavnici tog političkog saveza na kraju današnjeg sastanka predstavnika partija nekadašnje skupštinske većine konstatovali da su sve mogućnosti postizanja dogovora u “ovom širokom sastavu” iscrpljene.

To znači, objasnio je, da će lidere stranaka koji nisu učestvovali u pregovorima pozvati na još jedan sastanak.

Mandić je rekao da Demokratska partija socijalista (DPS) želi da se vrati na mjesto “autokratskog upravljanja”.

“Danas smo imali dva predloga – DF je mene predložio za premijera, a kolege iz GP URA Abazovića. Demokrate su odbile da bilo koga predlažu, a danas su jednostavno birale sebe u odnosu na predložene kandidate. DF kandidat ima podršku struktura koje broji 28 poslanika, a kandidat GP URA devet. Poslanici SNP-a su uslovno podržali oba kandidata. Održali smo dodatne konsultacije i rekli da smo spremni da odustanemo od mesta premijera, ali da postignemo dogovor da 41 poslanik konsituiše vladu na ciljevima koje smo dogovorili“, rekao je Mandić na konferenciji za novinare u Skupštini nakon sastanka.

On je rekao da uprkos povlačenju DF-a dogovor nije postignut.

“U ovom sazivu i sastavu iscrpljena su sva sredstva za pregovaranje. Imali smo dugogodišnjeg lidera Prave Marka Milačića da predloži da Miodrag Lekić bude mandatar, ali su i taj predlog odbili. Ne gubim veru da je u taj sastanak – na koji ćemo pozvati sve predsjednike stranaka – da ćemo na tom sastanku pokušati da se dogovorimo. Đukanović je zakazao pregovore sa strankama za četvrtak”, rekao je Mandić.

On je rekao da ničije ambicije ne bi trebalo da budu iznad dogovora.

“Ne želim da ističem neke ružne detalje, ali imam obavezu da istaknem da je i pored dvotrećinske podrške DF bio spreman da tu fotelju stavi na oltar dogovora. Trudićemo se da građani zadovoljan dogovorom na tom sastanku“, rekao je on.

On je rekao da su za DF prihvatljivi svi prijedlozi koji vode do dogovora.

“Imao sam osećaj da smo danas pokazali najveću širinu. I svi žele dogovor. Treba da preskočimo još jedan korak i sve će doći na svoje mesto. Treba nam malo, i zato smo procenili da je potrebno za prvi ljudi iz stranaka da sjednu. Bilo je i ružnih riječi, ali smo u obavezi da riješimo nesporazume. Sastanak će biti zakazan prije četvrtka. Volio bih da bude sutra, ali to ne zavisi od mene”, dodao je Mandić.

On veruje da će dogovor biti postignut.

“Svi su svjesni odgovornosti. Od toga će biti malo koristi ako krivimo jedni druge. Ako i drugi žele dogovor, on će biti postignut”, istakao je on.

Mandić je rekao da su se za mandata pominjala još neka imena, “ali smo se dogovorili da ne regrutujemo u druge stranke”.

Kurir.rs/Vijesti