BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da misli da je greška što Srbija ne koristi litijum, jer postoje dokazane rezerve ove kritične mineralne sirovine i da je trebalo sačekati rezultate studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ona je istakla da se ekološke teme zloupotrebljavaju u političke svrhe i da se zanemaruju argumenti i činjenice.

„Ako govorimo o litijumu, najveći problem cele priče je što nismo svi sačekali studije o proceni uticaja na životnu sredinu. I oni koji su protiv, a ne znaju zašto su protiv, i oni koji su za i veruju u to, ali ne znaju da li su tačni svi podaci”, rekla je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je dodala da bi, da su se sačekale studije, znali da li je u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine ili nije. “Mi nemamo te podatke i kada neko opet počne da priča da je to grozno i loše, ja kažem dajte da vidimo te podatke, ne moramo nikad ništa da radimo, i nećemo, jer smo doneli odluku, ali zašto da ne znamo. Ja sam i ranije govorila, kao i predsednik, da je velika šteta da imamo kritičnu mineralnu sirovinu, jedinstvenu u svetu, bez koje nema buduće, zelene ekonomije, a da je ne iskoristimo”, navela je Mihajlović.

Ona je dodala i da to što se planiralo je hiljadu puta više u skladu sa svim principima zaštite životne sredine nego jedan površinski kop uglja, na primer, ali nam nije palo na pamet da o tome pričamo.

“Nema nikakvih aktivnosti u Vladi, ali je velika šteta što nismo dobili sve informacije i mislim da je pogrešno što to nismo sačekali, jer su nam potrebne činjenice i argumenti, a ne rekla-kazala“, izjavila je ona.

Mihajlović je ponovila da se radovi na teritoriji opštine Majdanpek izvode po nalogu inspekcije, jer je ugrožena bezbednost zbog pukotina u stenskom masivu na Starici.

„Sto se tiče Starice, geološki, rudarski inženjeri, Institut, inspekcije, svi su naložili hitne mere sanacije kosine, jer je ugrožena bezbednost. Naložili smo da se uradi rudarski projekat, da se urade svi koraci i da se izvrši sanacija, inače će pasti deo Starice. To svi znaju i ja sam rekla da ćemo svu dokumentaciju poslati i Odboru Skupštine za zaštitu životne sredine”, rekla je Mihajlović.

Ona napominje da nije inženjer zaštite životne sredine, ali da zato imamo institucije po čijem nalogu se to radi i da je sve drugo zloupotreba u političke svrhe.

“Ako padne deo Starice, hoće li poslanik Chuta i svi što nešto ne daju da preuzmu odgovornost? Pa neće, ja ću. Nije ništa sporno u tome da se oni bave politikom, ali ako ne znate činjenice, a dobijete sve argumente, kako možete i dalje da kažete da nije tačno? Politika je jedno, ali treba da se vratimo na podatke i činjenice“, rekla je Mihajlović.