”Cilj izrade Lokalnog registra izvora zagađivanja jeste prikupljanje pravovremenih i tačnih podataka o emisiji zagađujućih materija, nikako targetiranje pojedinaca kao jedinih ili nekih od zagađivača životne sredine” kazao je danas rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović. On je rekao da je Lokalni registar izvora zagađivanja pogrešno interpretiran, te da su privredni subjekti, odnosno firme koje su do sada dostavile podatak za registar postupile prema pravilniku i zakonu koji ih na to obavezuje, i na taj način, ističe, pokazale savestan i odgovaran odnos prema interesu celokupne društvene zajednice.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović istakao je da značajan broj privrednih subjekata pilikom obavljanja delatnosti ispušta određene zagađujuće materije u životnu sredinu, te da lokalna samouprava, u cilju adekvatnog odgovora kroz programe za zaštitu i poboljšane kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, prikuplja i mora da ima sve podatke o svim privrednim aktivnostima, odnosno zagađujućim materijama koje se u životnu sredinu emituju.

”Ovde se ne radi o registru zagađivača, već o registru izvora zagađivanja, što je bitno različita stvar i cilj izrade pomenutog Lokalnog registra izvora zagađivanja nije da se bilo ko označava, etiketira ili u javnosti prikazuje kao zagađivač životne sredine. Cilj je da lokalna samouprava i drugi državni organi pa i šira javnost imaju pravovremene i tačne podatke o svim zagađujućim materijama koje se emituju u vazduh, vodu ili zemlju. U javnosti su se pojavile negativne konotacije, odnosno pravna lica i preduzetnici koji su dostavili podatke etikaterani su i označeni kao jedini zagađivači životne sredine, što ovom prilikom apsolutno negiram i ujedno zahvaljujem tim privrednim subjektima jer su odgovorno i savesno dostavili podatke u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, a takođe želim i da napomenem da se veći broj privrednih društava, koja posluju i obavljaju privrednu aktivnost na teritoriji grada, ovom pozivu nije odazvao i nije dostavio podatke prema zakonskoj obavezi i u tom slučaju predviđene su prekršajne i druge sankcije i time će se baviti Inspekcija za zaštitu životne sredine” objašnjava Milanović.

Upitan da objasni razloge o upisu u registar u konkretnom slučaju, Milanović je odgovorio.

”Tako na primer sada se javlja kao zagađivač NIS, benzinska pumpa ali ona je u taj registar ušla samo zato što ona ima odgovarajući kapacitet skladištenja motornih goriva i gasa i jedini je taj razlog, a ne kao neki drugi zagađivač” kazao je Milanović.

Milanović je na kraju dodao da su pozivi za dostavljanje podataka poslati na veliki broj adresa privredih subjekata u gradu.