BEOGRAD – Jedan od organizatora “Evroprajda 2022” Goran Miletić rekao je danas da će se Prajd održati prema planu, da organizatori ne odustaju od šetnje i u slučaju zabrane, ali da veruje da MUP neće zabraniti skup.

“Odlučni smo da se šetnja desi prema planu, jer ne možemo imati Europrajd ili bilo koji prajd bez šetnje. Na šetnji u potpunosti insistiramo”, rekao je Miletić na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada.

On je dodao da su organižatori svesni toga da policija može doneti odluku o zabrani, kao što se to dešavalo i ranije.

“Verujem da MUP neće doneti takvu zabranu. Ali i ako bi se desila zabrana, mi bismo i uprkos tome šetali. Međutim, nismo za konfrontaciju, za kompromis smo. Pokušavamo kroz razgovore sa državom da dođemo do rešenja koje je najbolje i koje bi osiguralo bezbednost svih učesnika”, kazao je on.

Dodao je da su organizari svesni trenutka u kome se država nalazi.

Kako je naveo, u subotu će biti održana Sednica saveta za nacionalnu bezbednost i dodao da očekuje da će na tom telu biti doneta odluka prema kojoj će svi učenici Prajda biti zaštićeni uz adekvatnu asistenciju policije.

“Nastavljamo komunikaciju sa vlastima i pozivamo Savet za nacionalnu bezbednost da donese adekvatnu odluku o zaštiti svih učesnika”, rekao je on.

On je naveo da ne postoji “nikakva opcija da šetnja bude otkazana, niti odložena”.

“Svakako ćemo izaći, ali bismo voleli da to bude jedan kompromis u dogovoru sa predstavnicima vlasti”, rekao je Mietić.

Upitan šta tačno znači kompromis, on je objasnio da ako se proceni da je održavanje koncerta nebezbedno na jedno mestu, da se on može održati na nekoj drugoj lokaciji.

“Ako je problem dužina šetnje, ta trasa može biti malo kraća”, objasnio je on.

Upitan da li će se šetnja odvijati najavljenom rutom ili će biti promenjena , Miletić je odgovorio da to zavisi od dijaloga sa vlašću.

“Ukoliko dođe do kompromisa, moguće je da promenimo rutu šetnje. Sama šetnja ne može biti predmet razgovora. Bio sam na mnogo prajdova, nisam video da je nešto van centra grada, u tom slučaju vraćamo se na teren diskriminacije”, kazao je Miletić i dodao da izmeštanje iz centra grada ne bi bilo prihvatljivo, ali da je prihvatljiv dogovor o ruti.

Miletić je kazao da će javnost biti obaveštena gde će biti održano svečano otvaranje Evroprajda, pošto je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao da se to neće dogoditi u Svečanoj sali Skupštine grada, što je bio slučaj prethodnih godina.

On je naveo da niko od domaćih zvaničnika još nije najavio dolazak na manifestaciju LGBT zajednice.

Miletić je kazao da su još pre mesec i po dana imali najavljenu listu ličnošti koje će doći na “Europrajd 2022” i ponovio da ona uključuje 15 evroparlamentaraca, potpredsednicu belgijske vlade, evropsku komesarku Helenu Dali, komesarku za ljudska prava SE i dodao da niko nije otkazao učešće posle zabrane.

“Jedno od imena koje će vam značiti, a koji je najavio dolazak posle ove zabrane je Vladimir Bilčik (izvestilac EP za Srbiju)”, rekao je Miletić i dodao da očekuje da će svi oni učestvovati u šetnji, kako su i najavili.

On je dodao da je Vlada Srbije bila konstruktivna u smislu sistematskog sastajanja sa organizatorima i da je stav ove institucije, ali i premijerke Ane Brnabih “bio veoma konstruktivan”.

“Premijerka je pre tri godina podržala Prajd, ali ne mogu ja da govorim u njeno ime,morate da pitate nju za izjavu”, kazao je Miletić.

Miletić se zahvalio predstavnicima evropskih institucija koji su pokazali solidarnost prema organizatorima “Euriprajda”, kao i mnogim kompanijama koje su ih podržali.

“Mi smo građani i građane i nismo nikakvi zli ljudi i mislim da bi prema tom svi trebalo da se odrede. Mi smo građani Srbije koji žele da koriste svoju slobodu okupljanja “, kazao je Miletić.

On je takođe pozvao građane u zajedničku šetnju 17. septembra u 17 časova.

Tanjug