NJUJORK – Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je večeras da Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je, kaže, poručio i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

Na pitanje da li na sastanku sa Lajčakom i Boreljom bilo reči o predlogu Olafa Šolca i Emanuela Makrona za rešenje kosovskog pitanja i da li je Lajčak potvrdio da iza tog predloga stoji i EU i da li je bilo uslovljavanja, Vučić je odgovorio da on svakako zna sve o tom papiru.

“Da li mislite da ja ne znam koji je papir i da li jeste ili nije… Ja nisam hteo da ga uzmem, da ne bi mogli da mi prebace da sam ga ja objavio. Moram da ga pročitam i pročitao sam ga, ali još ga nisam uzeo”, rekao je Vučić za Tanjug.

Kako je istakao, zna šta je sadržina tog papira, zbog čega su sagovornici iz EU, kaže, i juče dobili važnu poruku, koju je izgovorio i u skupštini:

“Srbija neće podržati članstvo tzv. Kosova u UN, i to je završena priča. Bar ne dok sam ja predsednik Srbije. Možda neka vlada odluči drugačije, ali ne uz moju saglasnost i potpis”, rekao je Vučić.

Dodao je da niko ne zna sa kakvim će se problelima zemlja suočavati, pa možda građani za šest meseci udu nešto tražili, ali da on ni tada na to neće pristati.

“A, da li želimo dobre odnose, kompromis sa Prištinom? Da, želimo, ali da vidimo prvo i za prava Srba, da vidimo šta se dobija iz Briselskog sporazuma u vezi ZSO, do koje mere se poštuje Rezolucija 12 44… Ali se plašim da ta vrsta razgovora nije sasvim realna”, rekao je Vučić.

Tanjug