Novopazarska policija brzo je reagovala i uhapsila dvojicu huligana, koji sebe nazivaju navijačima, koji su polomili izloge na biletarnici kluba koja se nalazi u okviru Gradskog stadiona.

Izigravajući mangupe i ozbiljne kriminalce, u sred bela dana, dovezli su se motociklom i kamenicama razbili staklo. Pri tome su, kao pravi gangsteri, prekrili lice maskama, bšs kao i registarske tablice na motoru. Na svu sreću sigurnosne kamere su sve zabiležile, što je olakšalo posao policiji da ove bandite privede.

Tamo su plakkali, cmizdrili i zapomagali, obećavajući da će nadoknaditi štetu i platiti poprakvu na izlozima biletarnice. Sada je na potezu tužilaštvo koje mora sprovesti dalji postupak i ove huligane drakonski kazniti. Pre toga, moraju se objaviti njihova puna imena i prezimena da iskreni navijači Plavih vide ko im godinama unazad uskraćuje mogućnost da gledaju utakmice u Novom Pazaru.

To su predstavnici jedne navijačke grupe koja bi htela, po uzoru na neke druge klubove, da naplate svoje navijanje. Drugo, oni su nameravali da reketiraju klub, tražeći novac, a oni će, za uzvrat, biti fini pa neće praviti incidente.

Vodje te iste navijačke grupe, pre desetak godina su uzimali deo od plate jednom treneru da bi skandirali njegovo ime i da bi ga time zaštitili od eventualne smene. Kada je dotični trener smenjen, došli su u klub da traže svoj deo, jer su rekli da imaju takav dogovor sa njim.

Ta ista navijačka grupa godinama je bojkotovala utakmice Novog Pazara, jer im se nije svidela politička orjentacija većine clanova uprava i jer nisu mogli da trguju, reketiraju i pljačkaju.

Pojavili su se sada, kada klub beleži uspehe bez ikakve njihove pomoći, mada ta pomoć je uglavnom bila lažna, a često i kontraproduktivna. Tako su se ti samozvani navijači pojavili u Ivanjici, jer je klub naivno verovao da su se opametili i uozbiljili. Celo vreme su nešto skandirali, slali političke poruke, što je probudilo inače uspavanu tamošnju publiku. Zapravo, oni su samo motivisali igrače Javora i njihove pozorišne navijače. Zato nije ni čudo što fudbaleri Novog Pazara bolje igraju bez publike i na domaćem terenu.

Pred utakmicu sa Zvezdom ta grupica huligana i isto toliko maloletnika došla je na trening da navodno igračima daju podršku pred važnu utakmicu. Umesto toga, celo vreme treninga su psovali nečije majke, ćerke i drugu bližnju i daljnu rodbinu. I oni misle da time pomažu klub. Ne, oni time žele da se predstave kao važan ucenjivački faktor. Klub to ne sme da dozvoli ni po cenu istupanja iz takmičenja.

Nikada sportska javnost u regionu nije bila toliko naklonjena Novom Pazaru kao proteklih mesec dana. Svi su pričali i pisali o plavo-belom čudu, a ne o incidentima koje prave navijači. Da ih je bilo na tribinama, sigurno bi ih pravili, jer njih ne interesuje uspeh kluba već samo lična korist. Ako ta korist izostane, onda će oni klubu praviti štetu. A ogromna šteta je već napravljena, i sportska i funansijska.

Zbog njih normalni i pristojni navijači neće da dolaze na stadion, niti dozvoljavaju svojoj deci da idu na tribine. Da ne govorimo o novčanim kaznama koje je klub godinama unazad plaćao, isključivo njihovom krivicom. Ti isti huligani i huligančići su posle utakmice sa Zvezdom, u trenucima najvećeg uspeha kluba, išli oko stadiona i skandirali “Uprava napolje”.

Problem je samo što bi se aktuelna uprava rado povukla i ustupila klub nekom drugom, ali taj drugi nikako da se pojavi. Niti bilo ko želi da dodje, ulaže novac, bori se sa brojnim nepravdama, a da polaže račune malobrojnoj, neostvarenoj grupi šibicara i secikesa. Iskreni navijači treba Boga da mole da se ova garnitura ljudi ne povuče, jer to bi de facto značilo i gašenje kluba. Oni smetaju onima koji bi klub tretirali kao Alajbegovu slamu. Mrze ih zato što im ne daju ni dinara za njihovo horsko pevanje. To i nije nikakvo navijanje. Klub se bodri i kad ide dobro i kad krene po zlu.

Ovu upravu mrzi ta grupica zato što im ne dozvoljavaju da postrojavaju igrače, kao što to rade navijači Zvezde i Partizana. Ti fudbaleri su nečija deca, imaju svoje dostojanstvo koje ničim ne sme biti dovedeno u pitanje. A pogotovo ne da sa njima izgovaraju uvrede i psovke kako se nedavno i dogodilo na Atletskom stadionu.

Pazaru trebaju navijači, a ne huligani. Potrebne su pune tribine iskrenih ljubitelja fudbala, a ne grupice reketaša koje bi od navijanja da naprave unosno zanimanje. Svaki pošteni navijač mora osuditi one koji rade protiv kluba, a za vlastitu korist. Takvima treba da se bave policija i tužilaštvo.

Njima jednostavno nije mesto na stadionu.

A.Ramusović