Skupština je danas razmatrala pitanje stanja vodotokova u Novom Pazaru, te pitanje kvaliteta vazduha i zemljišta i merama okje se preduzimaju za njihovo očuvanje.

Članica Gradskog veća Milica Mančić kazala je da izveštaj koji je predočen odbornicima sadrži plan razvoja i modul koji se odnosi na stanje životne sredine, a koji je početkom godine predočen građanima na javnoj raspravi.

Ona je kazala da je posebna pažnja u izveštaju posvećena stanju reka i vodotokova, za čije ispitivanje su angažovane akreditovane labaratorije.

Željeni rezultati, istakla je, postići će se izradnjom postrojenja za preradu i prečišćavanje voda.

Govoreći o kvalitetu vazduha Mančić je kazala da je pogoršan u toku zimske grejne sezone zbog izraženog sagorevanja fosilnih goriva, te istovremeno istakla da se po tom pitanju preuzimaju aktivnosti kakve su izmeštanje i zabrana saobraćaja iz centra grada, izmeštanje gradske toplane kao ozbiljnog zagađivača, realizacijom projekata koji za cilj imaju postizanje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja kroz zamenu individualnih ložišta, zamenu kotlova u ustanovama i institucijama.

Ona je naglasila da izveštaj koji je predočen odbornicima sadrži i izveštaj Odeljenja za inspekcijske poslove o postupanju u slučaju izlivanja mazuta u reku Rašku, kao i izjavu direktora JKP ”Gradska toplana”.

Mančić je podsetila da je postupak u toku pred nadležnim organima, i istakla da će o epilogu istog biti upoznata Skupština i javnost.