KOSOVSKA MITROVICA – Od ponoći je počela primena sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine, a jutros je na administrativnom prelazu Jarinje situacija mirna.

Od ponoći je na snazi i uredba o preregistraciji srpskih tablica, a kako javlja izveštač Tanjuga sa Jarinja, sve funkcioniše kao do sada tako da se na tablice vozila koja od jutros prolaze i dalje lepe stikeri.

U blizini Jarinja vidljivo je pojačano prisustvo Kfora, čiji se pripadnici nalaze na oko dva kilometra od prelaza. Tu su američki

vojnici iz sastava Kfora kao i dva hamera.

Na oko 800 metara udaljenosti postavljen je veći punkt kosovske policije i njihove specijalne jedinice.

Na prelazu su na vidnim mestima postavljene table sa “disklejmerima”, odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.

Priština nije odustalo od namere da danas počne proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS koji bi trebao da traje dva meseca, a očekuju se pregovori i oko tog pitanja.

indeksonline.rs/Tanjug