NJUJORK – Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da je država, za vreme Prajda, bila izložena ataku neodgovornih grupa sa svih strana i istakao da će osobe koje su za vreme tog skupa napadale policajce odgovarati krivično i prekršajno, kao i lica koja su narušavala javni moral.

“Videli ste pojedince koji su mislili da imaju pravo da šetaju i misle da niko drugi nema pravo jer su normalni, a ovi drugi nisu normalni. Sa druge strane videli ste osobe koje su narušavale javni moral iz same grupe koja je došla da protestuje ispred Ustavnog suda. Lica koja su napadala policajce odgovaraće krivično i prekršajno, kao i lica koja su narušila javni moral, skidajući pantalone i gaće ili ne znam ni ja šta, to prosto ne možete da radite i nemate pravo da radite”, rekao je Vučić za Pink.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše šetnju u okviru manifestacije Evroprajd u subotu u Beogradu i tvrdnje pojedinih političkih stranaka i medija da je ambasador Kristofer Hil imao uticaj na njega u odluci da se taj skup održi ili ne.

Vučić je kazao da koja god odluka da je bila doneta suštinski bi je podržalo 80 odsto ljudi, ali da to niko neće reći, već će preostalih 20 odsto građana pokušavati da “vas rastrgnu” i okrive državu za sve.

Rekao je da “lažni političari” besmisleno tvrde da je ambasador Kristofer Hil izvršio pritisak da se parada u Beogradu održi.

Vučić je rekao da se uoči Evroprajda vodila teška kampanja “nedovoljno obrazovanih političara” iz redova desnice zahvaljujući kojima se, ranije najavljena dvočasovna šetnja, svela na šetnju od deset minuta od Ustavnog suda do Tašmajdanskog stadiona.

“Kažu ubedio ga Hil, a šta me to ubedio? Da ih policija sprovede kroz park, umesto da idu odatle gde su stajali, pored Narodne skupštine do Trga republike i sve do donjeg Kalemegdana i Dorćola”, rekao je Vučić.

On je objasnio da je sa ambasadorom Hilom razgovarao najviše o KiM, energetskoj situaciji, pomoći Amerike u izgradnji “Ðerdapa 3” i oko ugradnje solarnih panela, a da je tek na kraju sastanka spomenuta šetnja LGBT zajednice u Beogradu.

Vučić je rekao da je na kraju sastanka, koji je održan istog dana kada je održan protest LGBT zajednice zbog zabrane Prajda, upitao Hila kakve su mu aktivnosti za taj dan, te da je on (Hil) odgovorio da još nije doneo odluku da li će ići ispred Ustavnog suda ili ne.

Vučić je rekao da protivnici šetnje zapravo nisu ni “desnicari”, već su “bubnjari besmisla”, koji su se sami tajno sastajali sa stranim ambasadorima i sad na osnovu autoprojekcije sude odgovornim političarima.

Prema rečima predsednika, pojedine opozicione stranke ne shvataju da postoje lideri kojima ne može da se naređuje i koji sa ambasadorima samo razgovaraju.

“Poštujem svakog ambasadora, i ruskog, i američkog i EU i svakog od njih, ali suština je u tome da mora da se održi čvrst stav svoje države, a mi je hvala Bogu imamo, što primećuje ceo svet”, rekao je Vučić.

Kazao je da se “era socijalnih mreža” koristi za manipulaciju i širenje laži bez odgovornosti i naveo da ga jedni optužuju za to što je u Beogradu održana fantastična šetnja, koja je puštena kroz park, dok su sa druge strane napadi da iste šetnje nije bilo.

Izrazio je zadovoljstvo što je za vreme šetnje obezbeđena sigurnost za ljude i da nije bilo značajnijeg broja povređenih, osim policajca, kojima je, ovom prilikom, čestitao na hrabrosti.

Naveo je da su policajci napadnuti samo zato što u obezbeđivali mir i osudio uništavanje javne imovine i automobila MUP-a.

“Pokazali smo da je država sposobna da sukobe spreči i da će država da obbezbedi sigurnost za svakog pojedinca, a u poličkom smislu valjda je sada svima jasno da mi moramo da se izborimo za taj kult normalne i pristojne Srbije”, rekao je Vučić.

Istakao je da je od presudnog značaja da se štite državni i nacionalni interesi i da se sačuva mir i stabilnost, uprkos svim pritiscima od strane stranih službi i onih koji bi da ruše sopstvenu zemlju.

Vučić je zaključio da su svi napadi i pritisci na našu zemlju deo hibridnog rata u kome treba da se sruši normalnost, ozbiljnost i odgovornost zemlje i zavlada haos “sa besmislenim tipovima na oba pola političke scene”.

Tanjug