BEOGRAD – Samit lidera regionalne inicijative Otvoreni Balkan počeo je danas u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Samit je počeo u Palati Srbija, a prisustvuje i premijerka Ana Brnabić i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veću ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu.

Kako je planirano, u 11 sati, uslediće sastanak lidera sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Lideri će od 12 do 13 sati održati sastanak sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

U 13 će biće potpisani bilateralni dokumenati i održana zajednička konferencija za medije.

Kako je rečeno ranije Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, lideri zemalja inicijative Otvoreni Balkan potpisaće danas sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti.

Dva najvažnija dela tog dokumenta odnosiće se na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprečavanja reeksorta hrane na druga treća tržišta.

Samitu je prethodilo juče otvaranje prvog međunarodnog sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji će trajati do 4. septembra.

Inicijativa pokrenuta 2019. godine pod nazivom Mini Šengen preimenovana je na Samitu u Skoplju 29. jula 2021. u Otvoreni Balkan, a otvorena je za ostale ekonomije u regionu.

Pokrenuli su je lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU.

Inicijativa OB predstavlja podršku postojećim inicijativama regionalne saradnje i odgovor je na potrebe i zahteve privrede i građana da se lakše posluje, trguje, putuje i zapošljava na Zapadnom Balkanu.

Privredna komora Srbije je povodom prve godišnjice Otvorenog Balkana objavila da ta inicijativa već daje konkretne rezultate.

“Na terenu je vidljiv napredak, ali potrebna su dalja ulaganja u izgradnju i unapredenje infrastrukture, posebno na graničnim prelazima, kao i sprovodenje potpisanih sporazuma, kako bi se efekti inicijative u potpunosti osetili”, navedeno je na sajtu PKS.

Nakon uspostavljanja zelenih koridora, posebno obeleženih tabli Open Balkan na graničnim prelazima, kao i promenjenog režima kontrole robe poreklom iz jedne od tri zemlje Otvorenog Balkana, procedure na granicama su značajno pojednostavljene i efikasnije.

Primera radi, prošle godine, je samo preko Preševa prešlo oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno što govori o velikom značaju tog graničnog prelaza za privredu celog regiona.

Svako unapredenje procedura na prelazima doprinosi većem obimu razmene, smanjenju čekanja kamiona na prelazima, kao i manjim troškovima poslovanja kompanija.

Prema podacima PKS, razmena prehrambenih proizvoda već u ovom kratkom roku, od kada su počele da se primenjuju neke od prvih dogovorenih mera, porasla je za oko 15 procenata i ima dosta prostora za povećanje.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini iznosila je 1,372 milijarde evra.

Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra.

Takođe, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije u ove tri zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom.

Tanjug