Naslovna srbija Beograd Poverenik pozvao građane da prijave nepravilnosti u popisu

Poverenik pozvao građane da prijave nepravilnosti u popisu

poverenik.rs

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pozvao je sve građane koji nakon dobijenih informacija u vezi sa popisom stanovništva budu smatrali da se obrada podataka o ličnosti vrši suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o tome obaveste ovu instituciju.

Poverenik ukazuje da je sprovođenje popisa stanovništva uređeno Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, te da je tim zakonom uspostavljen pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, a obradu podataka će vršiti Republički zavod za statistiku u svrhu proizvodnje i objavljivanja podataka zvanične statistike, navodi se u saopštenju Poverenika.

U saopštenju podsećaju da se saglasno odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, podrazumeva obezbeđivanje reprezentativnih podataka i informacija o masovnim ekonomskim, demografskim i društvenim pojavama.

Republički zavod za statistiku je državni organ čija je nadležnost određena Zakonom o ministarstvima i odnosi se na, kako su naveli, obavljanje poslova vezanih za organizaciju i sprovođenje statističkih istraživanja, prikupljanje, obradu, statističku analizu i objavljivanje statističkih podataka.

U tom kontekstu, kako su precizirali, obrada podataka o ličnosti u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ove godine vrši se u javnom interesu i predstavlja pravnu obavezu Republičkog zavoda za statistiku, a Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine usklađen je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Imajući to u vidu, ne postoje indicije koje bi ukazivale na to da će obrada podataka o ličnosti u okviru predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova biti u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Međutim, budući da se nepravilnosti u vezi sa obradom podataka o ličnosti nikada ne mogu unapred potpuno isključiti, Poverenik upućuje sve zainteresovane da se radi dobijanja informacija o popisu obraćaju neposredno Republičkom zavodu za statistiku, kao rukovaocu podacima.

Tanjug

Exit mobile version