Predsednik Popisne komisije u Novom Pazaru Džemil Divanefendić rekao je danas da su popisivači spremni i da od subote, 1. oktobra, kreću sa popisom stanovništva, domaćinstava i stanova.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ovo telo uradilo sve što je predviđeno zakonom, uputstvima i odgovarajućim aktima Republičkog zavoda za statistiku.

“Elektronska oprema je spremna, testirana, izvršena je sinhronizacija. Građani tokom oktobra mogu da očekuju naše popisivače, koji će imati legitimacije, koje su dužni da dostave na uvid građanima. Sam proces popisa trajaće oko 30 minuta“, rekao je Divanefendić.

On je istakao da je u proces popisa, kao najvažnijeg statističkog događaja i istraživanja koje se radi u jednom u 10 godina, u Novom Pazaru uključeno 25 instruktora i 156 popisivača.

“Ne očekujemo bilo kakve probleme na terenu, ali u kancelariji popisne komisije biće organizovana dežurstva tokom celog trajanja popisa. Građani mogu da nam se obrate ukoliko imaju neku nedoumicu ili uopšte interesovanja vezana za realizaciju popisa”, rekao je Divanefendić.

On je pojasnio da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo u statističke svrhe, kao i da će popisivač ukoliko nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje sa brojem telefona, da se dogovore o terminu.

U Novom Pazaru se kampanja za predstoći popis intezivno sprovodi više od mesec dana, počev od Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), preko bošnjačkih političkih partija, do pojedinih nevladinih organizacija.

A.Bajrović/Free Media