SARAJEVO – Pored Zlatka Lagumdžije i lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kritikovao je političke poruke predsednika Turske u Sarajevu i poručio da Redžep Tajip Erdogan, kako je naveo, “ne sme naš narod i veru okretati protiv Zapada”.

Radončić je to rekao na predizbornom skup sinoć u Vogošći i ocenio da je to direktno mešanje u unutrašnje odnose u BiH i izbornu kampanju, što, kako kaže, rade i drugi šefovi država u okruženju i šire.

“Pokušavamo da razumemo da predsednik Turske ima svog favorita za člana Predsedništva BiH i poštujemo njegove duboke i važne lične veze sa rahmetli (pokojnim) Alijom i sada Bakirom Izetbegovićem. Može se, čak, preći i preko toga da je to direktno mešanje u predizbornu kampanju i unutrašnje odnose u BiH. Nažalost, ne radi to samo predsednik Turske nego i više drugih šefova država u okruženju i šire”, naveo je Radončić.

On kao problem vidi to što, kako navodi, Erdogan direktno gura Bošnjake u antizapadno ponašanje.

“To potvrđuje njegova rečenica izrečena tokom posete Sarajevu: ”Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podelio i iscepao muslimane. Želi ih podeliti, iscepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku””, citirao je Radončić izjavu Erdogana i istakao:

“Budimo pošteni i činjenični. Samo zahvaljujući zapadnim zemljama, SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO, zaustavljena je agresija na Bosnu i Hercegovinu”.

Govoreći o tome koliko su zapadne zemlje novca svojih poreznika uložile i dalje ulažu u BiH, Radončić je rekao da se, kako je naveo, Erdogan pohvalio da “Turska zapošljava 10.000 ljudi u Srbiji”.

Podaci u BiH su, kazao je, u tom pogledu veoma skromni i nisu adekvatni političkom uticaju Turske u našoj zemlji.

“Posebno je pitanje kako to da Erdogan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje”, rekao je Radončić i dodao da Erdogan, kako je naveo, može favorizovati svoje prijatelje na izborima u Bosni i Hercegovini, ali “ne sme celi naš narod i veru okretati protiv Zapada”.

Upozorio je, kako prenosi bh. portal Dnevnik, da bi to, naveo je, “bio ruski i anticivilizacijski voz u kojem Bošnjaci i Bosna i Hercegovina ne smeju da budu”.

Radončić je istakao i da će bošnjački politički faktor izabrati prozapadnu politiku i svoj evroatlantski put, umesto da, kako je kazao, budu neoosmanski kolonijalni privezak.

Tanjug