BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc reagovao je danas povodom naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u toj zemlji rekavši da je to znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan.

“Ovaj potez jedino može da se protumači kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protiče kako to očekuje Moskva”, rekao je nemački kancelar u saopštenju, koje je preneo jedan od njegovih portparola.

Kako se navodi u saopštenju Šolca koji se trenutno nalazi u SAD na Generalnoj skupštini UN-a, Rusija je prisiljena da pregrupiše svoje snage u okupiranim područjima na severoistoku, što predstavlja dokaz o uspehu Ukrajine, prenela je agencija Hina.

“Ovo je jasan pokazatelj da je Ukrajina uspešna kad je u pitanju odbrana vlastitog integriteta i suvereniteta i to, između ostalog, i zbog ogromne pomoći mnogih zemalja, posebno Nemačke”, poručio je nemački kancelar.

O planovima ruskog predsednika da se idućih dana održe referendumi u oblastima u Ukrajini koje su pod kontrolom proruskih snaga o pridruživanju Rusiji, Šolcov portparol je rekao da “sramotni referendumi” nikada neće biti priznati.

Ostali nemački političari takođe su danas sa zabrinutošću komentarisali najavu Putina o delimičnoj mobilizaciji.

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek rekao je kako Putin ide u smeru eskalacije.

“Radi se o daljnjoj eskalaciji napadačkog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovo je loš potez koji najoštrije osuđujemo”, kazao je Habek.

Najavio je da će nemačka vlada raspravljati o novonastaloj situaciji i eventualnim merama.

Predsednica obrambenog odbora Bundestaga i članica vladajuće Liberalno-demokratske stranke, Mari-Agnes Štrak-Cimerman je rekla kako se ne sme dopustiti da Putinova najava “proširi nervozu”.

indeksonline.rs/Tanjug