BEOGRAD – Plate u IT zajednici Srbije nastavile su da rastu, a prosečna iznosi 1.600 evra, dok svaki deseti zarađuje preko 3.000 evra što je pet puta više od prosečne plate, navodi se u istraživanju “Puls Srpske IT zajednice” koje prenosi Netokracija.rs.

Istraživanje je sproveo sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi na uzorku od 1.328 profesionalaca i pocetnika u oblasti IT industrije.

Prosecna plata u IT sektoru je 1.600 evra, muškarci zarađuju u proseku 1.700, a ženama je prosečna zarada 1.300 evra.

Skoro polovina stručnjaka radi u regionu Beograda, gde je prosečna zarada 1.765 evra.

Prosek u Vojvodini je 1.526 evra, u Južnoj i Istočna Srbiji – 1.225 evra, a najmanje su placeni IT stručnjaci su u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i to 1.192 evra.

Istraživanjem je utvrđeno da svaki četvrti stručnjak u IT oblast Srbije ulazi samo sa završenom srednjom školom.

Rezultati pokazuju da u IT zajednici preovladuju muškarci, od 18 do 39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanjem.

Čak sedam od deset zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom i smatra svoju kompaniju dobrim mestom za rad.

Tek oko 60 procenata ispitanika spremno je da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana.

Mladi IT stručnjaci poslodavca menjaju u proseku na godinu dana, mediori u IT sektoru se u poslednjoj kompaniji zadržavaju u proseku 27 meseci, a seniori menjaju kompaniju na 4,5 godina.

Gotovo trećina kao prvi razlog za promenu posla navode neadekvatne plate, a bitan faktor je i sporo napredovanje zbog koga 16 posto promeni firmu.

Zbog bolje poslovne prilike 15 posto stručnjaka IT sektora u Srbiji menja posao.

U IT sektoru Srbije svaki četvrti stručnjak ima završenu srednju školu, čak 55 odsto ima završen fakultet ili višu, dok 19 procenata ima završene master i doktorske studije.

indeksonline.rs/Tanjug