BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država izaći sa predlogom štednje električne energije kojim želi građane da podstakne da štede i da zarade novac, a da će dodatni popusti važiti od oktobra.

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da će se stimulacije ušteda raditi u skladu sa potrosnjom u istim mesecima ove u odnosu na isti mesec prošle godine, oktobar na oktobar, novembar na novembar.

“Predlog će biti da svi koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju popust od 10 odsto, dakle dodatni popust od 10 odsto, jer osim što će ljudi platiti manje, jer su manje potrošili na to će im država omogućiti da plate još 10 odsto manje”, rekao je on i dodao da će tražiti da to bude još 15 odsto.

Prema njegovim rečima, oni koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto, osim što će za toliko manje platiti država će im dati dodatni popust od 20 odsto i to, kako je rekao, kumulatvno bude ne manje od 43 odsto.

“Ko bude imao smanjenje od 30 odsto dobiće popust od 30 odsto na inače toliko umanjenu cenu”, rekao je Vučić.

Istakao je da će stimulacije važiti od oktobra i naveo da država Srbija poziva ljude da štednjom zarade novac.

Vučić je naveo da će ovim Elektroprivreda Srbije formalno da izgubi deo prihoda, ali će država da nadoknadi, jer se troši ogroman novac na uvoz struje.

“To nam je važno, jer mi u ovim mesecima trošimo oko 90 gigavat sati struje na dnevnom nivou. Zimi trošimo oko 120 gigavata, a 18. decembra, dakle dan uoči Svetog Nikole, kada je najveća potrošnja, oko 125 gigavata. Toga dana mi ćemo proizvoditi 100 ili 105 gigavata, a 20 uvozimo i zavisno od cene to može da bude i pet i 10 i 20 miliona evra dnevno”, rekao je on.

Istakao je da Srbija ne uvozi struju samo ove godine, već je uvek uvozila zimi, samo što danas i troši više, jer je industrija jača.

“Od energetskih objekata mi smo izgradili gasovid, hvala Bogu pa smo imali hrabrosti da ga uradimo inače danas ne bi imali ni gasa ni struje. Takođe i jedan veliki objekat, a to je Kostolac B3 koji će biti gotov u septembru i na mreži za sledeću zimu, a koji će nam mnogo pomoći sa instalisanom snagom od 350 megavata što znači da može da proizvde još šest gigavat sati a možda i sedam, što je trećina nedostajuće količine struje u zimskim mesecima”, rekao je Vučić.

Kada je reč o grejanju, rekao je da će grejanja biti i da su obezbeđene dovoljne količine mazuta, a kako je naveo, potrebe za lokalne samouprave su 313.740 tona, a već je obezbeđeno 298.000.

Rekao je da je za lokalne samouprave između ostalog potrebno 110. 000 tona uglja, 2.390.000 tona drva.

Naveo je da Srbija ima 287 miliona kubnih metara gasa i da nam je, kako je rekao, “do čepa” puno skladište u Banatskom Dvoru kao i da u Mađarskoj imamo smeštenih 352 miliona kubnih metara gasa, odakle dnevno može da se vuče do šest miliona kubnih metara tokom zimskim meseci.

“Obezbedili smo više od dva meseca urednog snabdevanja gasom. Uložili smo ogroman novac u sve ovo a sada imamo problem platnog deficita, jer moramo da trošimo devizne rezerve na uvoz struje pošto su cene nenormalne”, rekao je Vučić.

Ocenio je da zahavljujući dobrom stanju javnih finansija i velikim rezervama to možemo da izdržimo i dve godine.

Tanjug