BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Skupštini, odgovarajući na izlaganja narodnih poslanika, da povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi.

“To nije fudbalska utakmica u kojoj uspevate nešto da izgurate, već time pokušavate da očvrsnete pregovaračku poziciju. Jasno je da u zapadnim zemljama nećemo moći da promenimo mišljenje. Priština je od SAD tražila da utiče na Vijetnam i Keniju, to sada prvi put kažem. Pokušaću da stupim u kontakt sa novim predsednikom Kenije i nadam se da i sa našim prijateljima iz Vijetnama možemo da razgovaramo“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su time urađene velike i važne stvari kojom možemo da održavamo našu poziciju.

„I za to smo napadani, jer su govorili da smo davali oružje i nešto drugo. Radili smo na otpriznavanju i nastavićemo“, podvukao je on.

Istakao je da je tačno da želimo normalizaciju odnosa sa Prištinom bez priznanja, iako je to teško definisati, jer svaka strana na to gleda na drugačiji način.

Kritikovao je što u skupštini neki poslanici govore samo ono što im se sviđa, samo sa ciljem da se dopadnu gledaocima, nebitno da li je to realno ili ne.

„To što neko priča možemo bez Evropljana i Amerikanca, kako da živimo u svetu bez Evrope i Amerikanaca. Potrebne su nam investicije i da ne budemo zatvorena, već država otvorena prema svima“, objasnio je Vučić.

Na izjave poslanika opozicije konstatovao je da su iskoristili svo svoje vreme da bi govorili o svim drugim temama, ali ne i o Kosovu.

„Litijum jeste budućnost, ali ne naše zemlje, jer smo našu šansu propustili zbog neodgovorne politike. Litijum je budućnost Nemačke i drugih, samo ne naša, jer smo imali ljude koji su govorili o nečemu o čemu ništa nisu znali“, naglasio je on.

Poslaniku koalicije „Moramo – Zajedno“ Ðorđu Miketiću poručio je da je izneo najteže uvrede i klevete govoreći o predstavniku vlasti nazivajući ga doktorom smrti, dilerom droge.

„Ne bi vam se dopalo kada bi govorio o dilerima, a o uživaocima još manje. Po zakonu ne mogu o tome. Optužili ste Zorana Lončara na osnovu pisanja tabloida i društvenih mreža. Znate li koliko je ljudi spasao, koliko je požrtvovan da ode u bolnicu da spašava živote? Zašto je doktor smrt, ko ste vi da ga nazovete tako? Neću da dozvolim da takve laži prođu bez odgovora“, istakao je Vučić.

Poslanicima iz opozicije ukazao je da neistine koje iznose koriste mediji na albanskom na KiM.

Pokazao je vest koju je objavio prištinski „Reporteri“, a koji je preneo da je jedan srpski poslanik Vučiću rekao da se napio od sreće što je Zoran Ðinđić ubijen.

„Nikada se nisam napio. Prisluškivan sam u vreme vaše vlasti. Vojislav Šešelj me je pozvao iz Haga i pitao šta se desilo. Šešelj me pitao što si tužan, ajde Vučiću. Sve ima zabeleženo“, rekao je Vučić.

Dodao je da je prisluškivan zato što su razgovore Vojislava Šešelja iz Haga vodili kao razgovor sa ekstremistom.

Konstatovao je da albanski mediji nisu preneli šta je rekao Vučić, jer on predstavlja državu, a trebalo je da skupština bude cela država.

„Našli su one koji će izmišljotinama da hrane njihove medije“, podvukao je on.

„Što se KiM tiče imajte u vidu da će svaka reč izgovareno na pogrešan način biti tumačena od onih koji ne žele dobro Srbiji, a ima ih puno“, upozorio je on.

Vučić je na izjavu o prenaseljenosti kao problemu, kazao da se plaši da kod nas to neće biti problem, već nenaseljenost.

„Insistiraćete na tome da je jedino važno kako ćemo da imamo zdravu hranu, a to vas ne brine, već zelite da zaustavite brži napredak Srbije rastom industrije“, rekao je on.

Ukazao je da je poljoprivreda važna u Srbiji, ali da je softverska industrija pretekla u doprinosu.

„Ranije je poljoprivreda činila 10 odsto doprinosa, a softverska industrija 4 odsto, a danas poljoprivreda čini šest odsto, a softverska industrija 10 procenata“, naglasio je on.

Zamolio je one koji kažu da ne mogu da glasaju za izveštaj jer je u pitanju samo izveštaj, da ga obaveste o njihovom predlogu šta treba da se radi.

„Obavezao sam se da ću da pišem pismo, da idem gde god je nešto zagađeno, ajde razmišljajte i izađite iz predizbornih cipela i samo uđite u to šta je što želite svojoj zemlji. Nije pitanje jeste li za vlast ili ne već šta možete da uradite za svoju zemlju“, naglasio je on.

A Miketića je zamolio za izvinjenje za najstrašnje uvrede Lončaru, a ako nisu neistine i uvrede da ode u tužilaštvo i kaže i prijavi ga da je ubica.

Tanjug