NJUJORK – Presdednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne misli da treba ukidati veronauku i ocenio da oni koji nipodaštavaju crvu ne razumeju njenu ulogu u sadašnjem trenutku.

Dodao je i da će se uvek zalagati da crkva ima svoj glas.

“Nemamo pravo i ne mislim da treba da ukidamo veronauku”, rekao je Vučić za TV Pink iz Njujorka na pitanje kako vidi zahtev Helsinškog odbora da se ukine veronauka u državnim školama, i njihovu tvrdnju da je SPC netoleranta i eksremno isključiva i da ne može i nema pravo da vaspitava decu.

Predsednik je dodao da isto tako treba pogledati kako izledaju časovi građanskog vaspitanja gde postoji priča da su jedino normalni kanali “Šolakovi” kanali.

Predsednik je naglasio da smatra da SPC ima istorijsku ulogu i da zahvaljući njoj danas narod živi i opstaje tamo gde ckrva postoji.

“Tamo gde nema srpske države srpski narod opstaje samo zahvaljujući SPC”, rekao je predsednik i naglasio da se ta činjenica vidi od Krke i Krupe, Dečana do Bogoridice Ljeviške na KiM, svuda u Crnoj Gori, na svakom mestu i svuda i u BiH, RS pa i u Čipuljićima, selu njegovog oca.

Predsednik je naveo da ne misli da crkva nema pravo da iznese stav o nečemu i dodao da će se naprotiv uvek zalagati da ima pravo na stav.

“Da nema ckrve ne bismo opstali i oni koji nipodaštavaju ulogu SPC ne razumeju njenu ulogu u sadašnjošti, njenu istorijsku ulogu, značaj kao nacionalne institucije”, rekao je predsednik.

On je rekao da ne misim da je problem u veronauci, već u nečem drugom, da su društvene mreže deo našeg crkvenog establišmenta odveli u desno, a da je monah Antonije, koji se pominje, čovek koji je raščinjen, neprijatelj i protivnik crkve.

Tanjug