BEOGRAD – Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da bi, ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba na KiM, to bi bila katastrofa za celu Srbiju.

Vučić je na posebnoj sednici Narodne Skupštine Srbije o KiM rekao da smo izloženi značajnim bezbednosnim izazovima.

“Ne moram da obelodanjujem sva obaveštajna saznaja da biste toga bili svesni. Čini mi se da sami to, cak i kada ne morate da pročitate ili vidite u sredstvima masovnog informisanja, možete da razumete i osetite”, rekao je Vučić.

Naveo je da je sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu KiM i dodao da ne postoji nikakvo veštačko stvaranje krize sa srpske strane.

Vučić je ukazao da je opasnost bliska, objektivna i ozbiljna i dodao da o tome najbolje mogu da posvedoče predstavnici srpskog naroda i institucija sa KiM, koji prisustvuju današnjoj sednici u Skupštini Srbije.

Istakao je da Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize.

“Uprkos svemu mi smo bili i ostali dosledno opredeljeni za dijalog, svesni da je mirno rešavanje problema jedini razuman način i da nas sve drugo, umesto stabilizaciji i deeskalaciji, vodi u nestabilnost i potencijalne sukobe čije razmere mogu biti katastrofalne, ne samo za ljude na KiM već i za čitavu Srbiju”, istakao je Vučić.

Naveo je da naša opredeljenost za razgovor nikada nije bila samo deklarativna jer smo, dodao je, u svakoj prilici pokazivali najveću moguću konstruktivnost i to ne zato što se plašimo.

“Ne iz straha zbog 3.700 NATO vojnika. Imamo ih i više i nismo slabije naoružani, ali je problem u tome što bismo izazvali katastrofu za celu zemlju da ne želimo mir i stabilizaciju i zato što moramo da razmišljamo i o ljudima koji žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i svakom drugom mestu”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija nije više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine i dodao da su naši vojno-policijski kapaciteti desetostruko veći i snažniji posebno imajući u vidu kvalitet onoga što posedujemo.

“Ali, ono što mi je najvažnije to je da posedujemo više pameti i mudrosti i da znamo gde su granice, granice nase ozbiljnosti, odgovornosti i da uradimo sve što je uvek u našoj moći da sačuvamo mir i obezbedimo sigurnost i za naš narod na KiM, ali i za celu Srbiju jer ukoliko bi došlo do bilo kakvog sukoba to bi bila katastrofa za celu Srbiju”, podvukao je Vučić i zaključio:

“Zato sam molio i Alabance, ali i predstavnike međunarodne zajednice da ne dozvole izazivanje sukoba i zamole ili zaprete onima koje su stvorili u Prištini da ne provociraju sukobe kao što su to radili u prethodnom periodu”.

indeksonline.rs/Tanjug